„Вдъхновете се от идеите на богатите хора“ – Рокфелер

Правила за богатството от Рокфелер

 

Джон Рокфелер е известен не само като един от най-богатите хора, но и като голям филантроп. Въпреки че е роден в семейство със скромни възможности, той се издига от обикновен счетоводител до бизнесмен със завидно финансово състояние. През живота си Рокфелер е дарил повече от 500 милиона долара за благородни каузи. Той е известен и с дванадесетте съвета, които смята, че биха помогнали на всеки да реши финансовите си проблеми и да стане богат, преуспяващ човек.

 

Правилата на Рокфелер

 

На първо място, според Рокфелер тези, които смятат, че нямат достатъчно пари, трябва да започнат свой собствен бизнес, за да се справят с проблема.

 

На второ място, за да преуспее човек като бизнесмен, трябва да работи повече за себе си, отколкото за други работодатели. Колкото повече работи за други, толкова по-зле живее и в толкова по-лошо състояние е във финансово отношение.

 

Още един от принципите на Рокфелер е принципът за спестяване. Спестяването може да се постигне, като търсим магазини, в които стоките и продуктите се продават по-евтино. За спестяването помага и съставянето на списък с необходимите стоки ипродукти, като не трябва да купуваме неща, които не са в списъка.

 

Особено важен съвет, който Рокфелер дава, е съветът за натрупване на пасивен доход, който се получава без усилия. За целта е необходимо да си създадем източник на пасивен доход. След като сте направили тази стъпка, остава само да разчитаме на осигурения пасивен доход и да се наслаждаваме на живота.

 

За постигане на завидно финансово състояние Рокфелер съветва да се стремим да печелим най-малко 50 000 долара на месец, посочвайки, че това е сумата, която един богат човек харчи на месец.

 

Към правилата спада и правилото да се общува повече, особено с хора, постигнали финансов успех. Рокфелер подчертава, че необщителните хора много рядко стават богати.

 

Седмият съвет на успешния бизнесмен е да се обградим с финансово състоятелна среда, тъй като средата на бедните винаги дърпа към себе си, а средата на богатите предлага приятели, познати и др., които могат да осигурят средства, а също и да ни подтикнат към постигането на нови цели и мечти във финансово отношение.

 

Осмото правило на Рокфелер е да поемем стопроцентова отговорност за живота си, защото когато започнем да бягаме от отговорност, бедността започва да настъпва.

 

Биографиите и изказванията на най-богатите хора в света са източник на вдъхновение и идеи за постигане на тяхното ниво на финансово благополучие. Рокфелер подчертава, че тези биографии и изказвания трябва да се проучват и следват.

 

Не само практическите аспекти от всекидневните стремежи и действия са важни за Рокфелер. Той особено подчертава значението на мечтите. Те са едно от най-важните неща в живота. Особено важно е и да вярваме, че тези мечти ще се сбъднат.

 

Като истински филантроп, Рокфелер дава още две правила за постигане на благополучие. Той съветва да помагаме на хората, които имат нужда от помощ, без да искаме пари за това. Трябва да помагаме на всеки, не само на своите роднини и приятели, но и на абсолютни непознати, когато имат нужда от помощ. Освен това бизнесменът съветва да отделяме поне десет процента от доходите си за благотворителност.

 

Комбинацията от правилата на Рокфелер – особено приложима в настоящия период

 

Съветите на Рокфелер са комбинация от практически принципи, които помагат не само за изграждане на успешен бизнес и постигане на финансово благополучие, но и за постигане на хармония около нас, като се стремим да подобряваме обкръжаващата ни среда и да помагаме на всички, които имат нужда.

 

Тези съвети са особено валидни в настоящия период, когато в условията на глобална криза всеки се стреми да постигне по-добро финансово състояние, по-високи доходи. Оказването на помощ на нуждаещите се и подобряването на средата около нас по този начин допринасят за все по-благоприятната среда, в която да живеем и да постигаме успех в бизнеса.