Когато "докоснем" колегите с нещо малко, това създава инерция за положителен принос и стойност за компанията

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Мая Атанасова е директор „Човешки ресурси” на „Девня Цимент” и „Вулкан Цимент” Италчементи Груп България от 2013 г., а от м. декември 2015 г. Тя е част от екипа от 2006 г., заемайки различни позиции. Притежава бакалавърска и магистърска степени от Университета по икономика, Варна. Завършила е Stantan School of English, Куинсуей, Лондон, Великобритания. Владее английски и френски език.

Г-жо Атанасова, "Девня Цимент" тази година ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Какво е усещането и емоцията да бъдете част от семейството на най-големия производител на цимент у нас, грижейки се за всички служители?
"Девня Цимент" и "Вулкан Цимент" исторически имат своята значимост и принос в националната икономика и конюнктура, най-напред като местни производители на цимент, а на по-късен етап - като част от световните имена в циментопроизводството - Италчементи Груп и Хайделберг Цимент Груп. Присъединявайки се към световната карта на Групата, ние категорично се целим в най-високите стандарти за качество на предлаганите продукти и услуги, идентифицираме се с ценности и култура, които са ежедневна бизнес етика и среда за екипите ни. Гордост е да градим история, ние можем да се похвалим, че увенчахме този юбилей с най-модерния в технологично отношение завод за производство на цимент.

NPH 8794HR-програмата на "Девня Цимент" се отличава с иновативен подход и разнородна грижа за служителите - организирате "Седмица на благосъстоянието", предлагате здравословен салатен бар, чествате заедно различни празници. Това ли е съвременният начин за изграждане на лоялност у служителите?
Всички тези усилия са част от нестихващите ни стремежи за създаване на условия за работа, в които колегите могат да видят и припознаят индивидуалната грижа, важността и мисълта за детайлите, които създават промяната. Въздържаме се от "масови" инициатива или такива, в които няма следа от "живинка", няма го отпечатъка на "Девня Цимент". Аз мисля, че сме го създали с много усилия във времето и ще продължим да го изграждаме като наш отпечатък на корпоративна идентичност и разпознаваема марка. Когато "докоснем" колегите с нещо малко, това създава инерция за положителен принос и стойност за компанията. Защо Благосъстояние ли? Защото там се срещаме в професионална среда на непрофесионално ниво - семействата ни намират допирни точки спрямо ценности, интереси и т.н. Всяка година Дните на Благосъстоянието са различни, така както сме различни всички ние. През 2017 г. в седмицата на Благосъстоянието наблегнахме много на спорт, хранене, танци за душата, опознаване качествата на здравословните храни... и приключихме Шефска грил-трапеза, където целият Топ Мениджмънт на Компанията приготви и сервира вкусна храна за всички останали колеги. Това беше невероятно удоволствие и ни показа в поприще на "гостоприемни стопани" за колегите ни от всички нива.

Разкажете ни повече за новия почетен служител на компанията "Мистър Клинкер"?
Това е най-креативното ни попълнение в Компанията. Стана част от голямото ни семейство чрез интерактивния детски музей "Пътят на отпадъците". Не само децата на нашите служители, но и децата от училищата в съседните на нас общини намериха в негово лице свой усмихнат и верен приятел. Той вече е талисман в почти всички наши инициативи.

Какво е Вашето послание към бъдещите служители на компанията, които тепърва предстои да се присъединят към семейството на "Девня Цимент"? Когато назначаваме служители сме много внимателни, защото наред с професионалните качества търсим и нашите последователи. Компанията ни произвежда устойчив продукт. Радваме се към екипа ни да се присъединяват и "устойчиви" служители, които да внесат своя почерк и сила в 60-годишната ни история.