Каквото и да си постигнал, винаги има накъде да се усъвършенстваш

Интервю: Вероника Илиева
Фотограф: Кристина Камбурова

Милена Хаджииванова e oсновател и управител на консултантска компания Ейч Вижън. Тя е клиничен психолог, Certified Professional Coach, с близо 20 години практика със стратегически HR проекти, организационна психология и тренинги - над 2500 консултантски проекта и повече от 13000 участника, преминали през нейни обучения. Преподавател е в СУ “Кл.Охридски”. Създател е на Академия за автентично лидерство. В живота е търсеща, опитваща, жива – във всяко нещо, което прави – от фотография, през различни спортове (ски, водни спортове, тенис, танци), къмпингуване, пътувания. Пълна с идеи, предизвикваща статуквото. Майка.

Какво представляват новите ви проекти, които са обединени под наименованието #bestYourself - self-improvement academies for business?
bestYourself побира под шапката си всички наши проекти, които съчетават обучението, стремежа към непрекъснато развитие, заедно с вглеждането в себе си и промяна отвътре-навън в полза на бизнеса. Звучи сложно, но всъщност това е въпрос на нагласа, на мисленето, че каквото и да си постигнал – в работата, в живота, в отношенията – винаги има накъде да се усъвършенстваш. Другата нагласа, която предпоставя такова развитие е, че голяма част от случващото се с теб, зависи от теб. Сложете всичко това в един обучителен формат – с различни активности, с преживявания и анализ след това и се получава #bestYourself.
Работим в различен контекст: за лидери, за хора, чиито позиции са свързани с човешки взаимоотношения -за екипи, както и школа за тийнейджъри. Много важен акцент е хората да преодоляват тревожността си от неизвестността и неопределеността, защото това е част от заобикалящия ни свят и често е пречка да се разгърнем.

Имате много успешен формат - Академия за автентично лидерство, в който участва и Башар Рахал. На какво учите там и за кого е предназначена?
Това е академията за лидери (ALA), която създадох преди 2 години, а през март предстои поредното пролетно издание (прави се 2 пъти годишно)*. Дълги години съм обучавала мениджъри – помагала съм им да осъзнаят ролята си, да се усетят по-сигурни в областта на комуникация и взаимодействие с хора, която е съществена за тяхната функция. Говорила съм им за ситуационно лидерство, за комуникация, управление на конфликти, управление на промяна, минавали сме през коучинг процеси и какво ли не. В този проект съм поканила и много успешно си партнираме с Башар. Комбинацията между нас е интересна. Често не сме на едно мнение и това е шанс за участниците да намерят отправната точка за себе си, да усетят разнообразието и да открият нещо извън чуждите (макар и успешни) модели – собствената си истина. Заедно с Башар правим и различни мотивационни речи – аз лично отделям енергия за това, не просто следвайки трендовете в нашата област, а защото се дразня на “заспалостта” на хора, в които има потенциал. На този етап от живота си, приемам това като кауза .

С какво корпоративните събития за промяна на нагласите, които прави H-Vision се различават от познатите обучения за развитие на умения?
Познатите обучения отдавна са стая, в която ми е тясно. Всъщност H-Vision е много повече от обучаваща организация. Днес имаме разнообразно портфолио от дейности, собствен инструментариум за диагностика, но ще обобщя, че това, което правим е да помагаме на хората и организациите да се развиват. Има много начини това да се случва. Обучението е само един от тях – често не най-подходящия. Коучинга също е преекспониран понякога и действието му е почти магическо, само ако бъде “предписан” и осъществен правилно. Същото важи и за тимбилдингите (доста грешно разбирани и използвани), мотивационните програми и др. И за да се върнем там, откъдето започнахме – всички тези дейности виреят и дават резултати единствено, ако бъдат посрещнати от правилната нагласа.


*Пролетното издание на Академията за автентично лидерство (ALA) ще се състои на 13-16 март 2018. За записвания и информация: 0885 699 213 – Яна Илиева или на http://ala.h-vision.com