Българинът иска сам да си е шеф

Младите българи не си представят своя трудов път, управляван от някакъв началник. Две трети от гражданите в България на възраст под 30 години искат сами да са си шефове, да печелят и да имат успешна, бърза кариера.

Младите българи изглеждат напористи и смели в мечтите си да развиват собствен бизнес и да приемат предизвикателствата на модерното време, сочат предварителни изследвания към новия проектозакон за младежта. Текстът мина тези дни на първо четене в парламента. Както се случва много често обаче, реалността се разминава с тези светли мечти. На практика възрастовата група първо е доста силно засегната от безработицата. И второ – почти 90 процента от състава на работещите младежи са хора с началници, уви!
Самонаелите се са едва 8.7%, ангажираните в семейни фирми – само процент и нещо. За младите хора предприемаческите знания и умения са непозната територия въпреки внушенията, че те масово се развиват на проектен принцип и че ученическите фирми, школи и целеви групи имат едва ли не тотален обхват в тейнейджърските среди. Излизайки от една професионална гимназия по туризъм например, младият българин си представя себе си най-малко в позиция на салонен управител или главен мениджър на престижен хотел. Бизнесът намира качеството на професионалната подготовка в средното, а и във висшето образование за неадекватно на потребностите. Младата работна сила не е конкурентна дори на родния трудов пазар, какво остава на европейския! Децата учат, но не научават езици, не придобиват полезни компютърни умения, не четат книги. Интернет за голяма част от тях не е поле за работа, а територия на забавленията.

Тъжната демографска перспектива прави нещата още по-тревожни, ако приемем за точна прогнозата, че през 2020 година бългаорските граждани на възраст под 34 години ще са само милион и половина. Една тревожно голяма част от тях няма да имат дори средно образование.