Как да се подготвим за интервю пред медиите

Личността на мениджъра е много важна за цялостния облик на компанията, която представлява, затова имайте предвид следните неща, когато Ви предстои медийна изява.

 

Ако интервюто е устно:


• На първо място трябва да сте наясно какво е главното послание на изявлението Ви. То трябва да звучи ясно и да бъде точно формулирано. Ако е необходимо съберете допълнителна информация по темата. Защото е много важно да звучите правдоподобно и подготвено.
• Опростете речта си. Независимо от достъпността на сферата, в която работите, информацията, която достига до хората трябва да бъде разбираема. В този смисъл терминологията почти трябва да отпадне.
• Изказванията Ви трябва да бъдат кратки. Това означава да си позволите да говорите не повече от половин минута. Освен това изреченията е подходящо да бъдат къси и конкретни. Изнесете важната част от отговора си в началото. Не тръгвайте да описвате предпоставки, тъй като рискувате журналистът да Ви прекъсне и да не Ви даде възможност да довършите. А това изглежда зле на публиката.
• Само, ако попаднете в заплетена ситуация си послужете с изпитани трикове. Няма как да предвидите всички възможни сценарии, по които може да се развие един разговор, но е добре да сте подготвени за трудни ситуации. Чудесна работа вършат преходни изречения като:
“Благодаря за този въпрос, но нека първо Ви представя известна предварителна информация…”;
“Въпросът Ви безспорно е интересен, но отвежда към друга тема, затова ако ми позволите ще се върна към това, за което сме се събрали да говорим днес…”

 

Ако интервюто е писмено

 

• Независимо дали Ви записват или сте получили въпроси, на които да дадете отговор, задължително искайте крайният резултата, преди да бъде публикуван. Така ще се уверите, че всичко е документирана, както трябва.
• Помолете за въпросите предварително. Дори да не са всички или да не са точните, поискайте да Ви бъдат дадени ориентировъчни. В крайна сметка е ясно, че трябва да се подготвите.
• Ако Вие или екипът Ви подготвя отговорите се уверете, че те са написани ясно, на достъпен език и с конкретни изречения.
• Отстранете всичко излишно. Колкото по-кратки са отговорите, толкова по-добре.
• Уверете се, че всичко е грамотно написано. Макар да е проверявано от коректори и редактори, пропуски винаги са възможни, а не се знае аудиторията на кого ще ги причисли.