10 начина да задържите клиент

Спечелването на нов клиент е голям успех, но задържането му е още по-важно. Независимо колко е голяма първоначалната печалба, дългосрочните отношения имат по-голяма стойност. Предлагаме Ви няколко начина да удължите или да задържите отношенията си с клиента. 

 

1. Уведомявайте клиента си за целия арсенал от услуги или продукти, с които можете да сте му полезни. Много е известен вицът, в който един човек влиза за копче в магазина и излиза с цяла пералня. Е, той е преувеличен, но е напълно реалистичен.
2. Позитивно и ведро отношение – на подсъзнателно ниво, хората се свързват и общуват със симпатични личности. Шансът да продължите да работят с Вас, ако сте ведър и приветлив е по-голям. Използвайте го!
3. Персонализирайте предложенията си. Не просто изпращайте новите си оферти, а обръщайте внимание на клиента точно върху определени, които биха му били от полза именно на него.
4. Намирайте поводи да комуникирате с клиента и след приключване на общата Ви работа. Така на определени интервали ще напомняте за себе си. И ще сте убедете, че клиентът винаги има координати Ви.
5. Гаранция и отговорност – това са двете качества, които ще задържат клиентите Ви, ако те получат по-атрактивно предложение от Ваш конкурент.
6. Направете програма за лоялност. Може да не е предварително регламентирана, но при дългосрочни отношения е редно да се правят дребни жестове и отстъпки. За да показвате на клиента си, че го цените и мислите за него.
7. Стимулирайте клиентите си да Ви препоръчват. В бизнеса препоръките са изключително важни за набирането на сериозни клиенти. Затова мотивирайте настоящите си партньори да Ви съдействат за набирането на нови.
8. Давайте обратна връзка за свършената работа. Не винаги има пряк резултат от дейността Ви, затова е важно да изкажете предварително наблюдения, впечатления и евентуално препоръки.
9. Бъдете много стриктни по отношение на предварителните уговорки и спазвайте точно сроковете.
10. Изпълнявате пълните параметри на споразумението. Защото в бизнеса остават тези, които обещават по-малко и дават повече, а не обратното.