Лилавата крава на Сет Годин

Сет Годин е създателят на най-популярния блог за маркетинг в света. Автор на десет книги, които са се превърнали в световни бестселъри и са преобърнали начина, по който хората гледат на маркетинга. Сет Годин води семинари, посветени на маркетинга и медиите от най-ново поколение. Ето и популярната му теория за лилавата крава.

 

Постконсуматорският консуматор няма какво да купи. Имаме това, което ни е нужно. Желаем много малко и сме твърде заети, за да затрием част от времето си за нещо, което е създадено за нас с цената на много труд. Старите правила вече не работят. Маркетингът умря! Да живее маркетингът! Нужно ни е нещо ново. Интересно. Изключително. Забележително. За забележителното нещо си струва да се говори. То е Лилава крава. Скучните неща са невидими. Те са кафяви крави.

 

Как започва всичко
Когато със семейството ми пътувахме из Франция преди няколко години, бяхме очаровани от стотиците крави, пасящи до магистралата, извадени като от картинка. Няколко десетки километри всички зяпахме през прозорците, учудвайки се колко красиво е всичко това, като рисунка от детска книжка.
След това, двадесет минути по-късно, започнахме да пренебрегваме кравите. Новите крави, които виждахме, бяха точно като предишните и това, което преди беше удивително, сега беше обичайно. Дори по-лошо от обичайно. Беше скучно.
Кравите, след като си ги наблюдавал известно време, са скучни. Може да са перфектните крави, привлекателни крави, крави с индивидуалност, крави, обляни от възхитителна светлина, но все пак ­ скучни.
Обаче представете си само една Лилава крава. Това вече би било интересно (поне за известно време).
Същността на Лилавата крава е, че тя е забележителна. Да живее забележителният маркетинг! Това е изкуството да вградиш неща, които си струва да се отбележат, директно в продукта или в услугата.

 

Припомня вечните правила на маркетинга:

  • Всичко, което е можело да се изобрети, вече е изобретено!
  • Да се играе на сигурно е прекалено опасно!
  • Евтиното винаги е на мода!

 

Призовава ни да следваме новите правила:

  • Създай забележителен продукт и го насочи към точните хора!
  • Прави продукти специално за маниаци!
  • Стоките на бъдещето са тези, които са създадени от хора със страст!