Кои служители да уволним

Уволнението и раздялата със служители е една от най-неприятните задачи за всеки мениджър. Хората, от които зависи качествения и количествения подбор на съкратените хора винаги имат много морални дилеми, съмнения и нерядко чувство за вина. Причината е в това, че са натоварени с отговорността на избора си. Същественото в случая е професионалният подход и безпристрастното отношение. 

 

В големите компании има изграден строен механизъм, по който се случва съкращаването и той не подлежи на ревизия. А резултатите по-рядко причиняват бурни емоционални реакции.


Ако Вашият случай не е такъв, но все пак Ви се налага да направите съкращения, ето какви хора е по-добре да освободите.


Тези, които няма ентусиазъм и любопитство към работата – инертната и скучна работа води до постепенна демотивация в персонала. Колко ни е интересно на работното място, в голяма степен, зависи от нас самите. Така че, ако забележите рутинно извършване на работата и липса на хъс, то имате „кардбланш“ да промените това.


Служители, които пестят усилията си – не Ви трябват хора, които не дават всичко от себе си. Тук има и психологически момент, че когато хората не полагат усилията на които са способни, те просто са загубили желанието или надеждата си за развитие в компанията. Твърде вероятно е вече да се оглеждат за по-добро място навън.


Служители, които не се вписват в облика на компанията – това са хора, които просто не импонират на останалите. Не се разбират с тях и дори визуално изглеждат странно на фона на другите. Често това са хора, които независимо от качествата си, не са на правилното място. Всички знаем колко е важно човек да се чувства добре сред обкръжението си. Демотивираността ще дойде от невъзможността да комуникират адекватно с останалите.
Уволнявайте спрямо постигнатите резултати, а не въз основа на положените усилия. Често се случва да се държи на работа много упорит и старателен служител, който обаче не постига задоволителни резултати. Това е нормално за начинаещ или стажант, но не и за специалист. С едно уволнение може дадете на човека друга посока на работа и стимул да потърси по-продуктивни методи или друга професия.


Задачата е трудна и тежка, но при всички случаи трябва да се постараете да запазите добрите си отношения след раздялата. Животът е странна смесица от срещи и раздели. Не знаете кога съдбата ще Ви сблъска отново с този човек. Ясната мотивировката и стройните критерии за взетото решение до голяма степен помагат.