Да спечелим времето на наша страна

Вечната надпревара с крайните срокове, многото работа и малкото време е позната на всеки. Това е и една от основните причини за паника в работата. Ако овладеете времето, ще решите половината си проблеми.

 

Психолозите съветват да използваме малък трик, в моментите, в които сякаш всичко ще рухне върху ни. На пръв поглед парадоксално, но най-добрият начин да се почувстваме по-малко хванати в капана на времето, е да се откъснем от всички задачи и да отделим малко време на другите. Да се опитаме да решим чужд проблем, казус или дилема. Това откъсване ще ни даде глътката въздух, от която имаме нужда. А фактът, че чуждите проблеми винаги изглеждат по-лесни, може да допринесе и за самочувствието ни.

 

clockКакво още:

 

Въведете органайзер или тефтер с дневните задачи. Вписвайте в него всичко, което трябва да свършите през деня. Започнете винаги от приоритетното.

 

Вършете дейностите една по една. Не се поддавайте на изкушението да свършите едновременно няколко неща. Резултатите от това са посредствени, най-често. Концентрирайте се върху една задача и след като я доведете до известна завършеност, започнете следващата.

 

Ограничете отклоняващите вниманието Ви фактори – телефонни обаждания, разговори с колегите и всякакви подобни занимания. Макар и да не осъзнавате тези на пръв поглед дребни разсейвания „гълтат“ немалка част от времето Ви.

 

Предварително си определете почивка – не става въпрос за регламентираната обедна такава, а за малките паузи, необходими ни, за да разтоварим мозъка си от прекомерно натоварване. За предпочитане е да ги правите между две задачи. Тогава можете да поговорите неангажиращо с колега, да проведете споменатите лични разговори или просто да се поразходите из офиса или терасата му.

 

Научете се да планирате точно времето си. Много хора имат проблем с разпределянето му. Те не осъзнават колко време им е необходимо, за да се справят с определена задача или да стигнат до съответното място. Всеки от нас има поне по един познат, за когото знае, че ще го чака минимум 15 минути отгоре, над уговорено. За приятел това може да е чаровен недостатък, но в бизнеса такова закъснение рядко се толерира. Затова е важно да го преодолеем. С дисциплина и малко усилия в тази посока, не е трудно да се научите да пресмятате времето си точно. Така ще знаете къде го губите и как да оптимизирате това.

 

c1Не мислете постоянно за това колко време имате. По-практично е да решите как да го използвате оптимално.

 

Имайте предвид, че постоянното бързане и усещане за недостиг на време често е плод не на реални обстоятелства, а на това как Вие го възприемате.