10 000 часа са нужни за успеха

Знаем, че за постигането на успех са необходими 5% талант, 5% желание и 90% работа. Общо взето се вижда, че дори липсата на желание и талант няма да са особена пречка, ако налице има достатъчно положени усилия.

 

Счита се, че 10 000 часа практика са нужни на един човек, за да стане специалист в дадена област. Разбира се, не бройте тези часове буквално като работно време, защото се зачитат само пълноценните такива.

 

Друг съвет към кандидат-успешните е да бъдат активни и да проявяват желание и любопитство към всеки аспект от избраната работа.

 

businessРутината е много важна за затвърждаване на определено умение, но се старайте да надграждате постигнатото. Тъй като повтарянето на едно и също няма да спомогне за развитието Ви. А то е съществена част от успеха.

 

Да не се отказват е съвет, който сякаш се подразбира. Но в моментите, в които ни идва да захвърлим всичко, трябва да си спомняме, че именно успешните устояват на този порив.

 

Намерете си коректив. Наставник, гуру, пътеводител, родител – няма значение какъв Ви е човекът, важно е да Ви казва истината в очите и да Ви мисли доброто. Този човек ще Ви посочва грешките и заедно ще ги анализирате. Това е важно, за да не попадате в една и съща ситуация многократно, а да се учите от грешките си.

 

uspehБъдете самокритични. Търсете недостатъците в собствената си работа. Не се оправдавайте и не търсете чуждите провинения. Всички сме чували, че критиките помагат най-много. Вярно е. Истинските специалисти фокусират вниманието си на негативните отзиви, затова постоянно търсят възможности за самоусъвършенстване.

 

Оценка на работния процес – неминуемо ще губите ресурси и енергия в неща, които не си струват. Важно е да го разберете навреме и да оптимизирате процеса. Обратната връзка от страна на Вашите партньори и клиенти ще бъде чудесен показател в това отношение.

 

Успех!