Стрес фактори, с които можем да се справим

Основните причини за стрес много често не се намират в същността на работата ни, а в някои съпътстващия фактори. Част от тях можем да променим:

 

Хората, с които не намираме общ език – общуването с хора, с които консенсусното решение не е възможно натоварва изключително много. Води до негативни емоции. Най-леният начин да прекратите битката с тях е да ги оставите да спечелят. Една мнима победа за тях ще е огромно предимство за Вас в бъдеще.

 

Негативната нагласа. Изкоренете я. Да очакваш най-лошото и да мислиш за него постоянно води до парализиране. Водете се от общия принцип в работата: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.

 

Самозаблуждението. Погледнете истината в очите и се опитайте да решите проблема. Дори това да означава да си признаете прегрешения, недобре свършена работа или дори нещо по-сериозно. Прехвърлянето на отговорност и оправданията не носят нищо градивно, но подхранват значително чувството за вътрешно безпокойство. 

 

sources-of-stressПарещата неудовлетвореност. Примирението с чувството за неудовлетвореност действа пагубно за душевния мир и нерядко има психосоматични прояви. Не си причинявайте болести само защото залагате на сигурното и не предприемате необходимото за да се случи промяната. 

 

Мнението на другите. Отървете се от погледите на околните. Или поне от това те да Ви влияят. Спрете да се замисляте дали дадено нещо или действие изглежда добре, приема се правилно или е престижно. Вслушайте се в себе си и в това, което Ви носи спокойствие и положителни емоции. А не в хорските очи. Отражението, което виждате в тях не е продуктивно и често е далеч от реалистичното.