За да си лидер, трябва да си егоцентричен

Често се правят анализи и проучвания за т.нар. успешни качества. Или какво трябва да имаме , за да станем лидери. Първото, което вероятно Ви идва на ум е трудолюбие, педантичност, перфекционизъм, талант дори. Не! Американският психолог Камерън Андерсън твърди, че единственото нужно качество е самоувереност.

 

Може би Ви звучи несправедливо, но на практика се оказало, че служителите с голямо его, независимо от уменията и постиженията си, се радват на незаслужено уважение и популярност сред колегите си.

 

Изводът е направен след проведено изследване, в което взели участие над 500 студенти. Според психолога тези, които не се съмняват в уменията си, успяват много по-бързо да се изкачват по йерархичната стълбица от по-плахите. В колективите им се обръща по-голяма внимание и мнението им се зачита.

 

„Некомпетентните, но самоуверени служители често се оказват пред по-талантливите си колеги – отбелязва Андерсън. – Самоуверените силно се стремят към власт, слава и успех и тяхната амбиция се подхранва от перспективата за повишаване на социалния статус и обществено признание. Тези, които смятат себе си за по-добри от останалите, дори без да имат основание за това, постигат повече в работата си.”

 

По време на изследването се установило, че голяма част от участниците са убедени в превъзходството си спрямо останалите. Което в значителен процент от случаите не се оказвало така. Проверката е направена чрез тестове. Останалите им колеги, обаче вярвали също толкова в компетенциите им, колкото и те самите били убедени. На практика, обективните резултати не оказали влияние върху оценката. „В организациите много влияе мнението на другите за тебе, дори ако тази самоувереност не е обоснована. Прекалено високата самооценка придава тежест на човека в очите на околните”, казва още Андерсън.

 

Според Андерсън естествената склонност към самолюбие не може да се премахне. Но той изразява надеждата си, че изследването му ще накара хората да бъдат по-обективни при оценката на заслугите и способностите на другите и няма да им позволи да се подвеждат от чуждата самоувереност.