Стресът не е виновен, а това как го приемаме

Приели сме твърдението, че стресът е вреден за здравето като константа, която няма нужда да проверяваме и доказваме. Нови американски изследвания твърдят, че проблемите не са в стреса, а в способността ни да се справяме с него. В този смисъл количеството стрес не е от значение. Проблеми се случват, когато не знаем как да реагираме на заплетените ситуации. Казва се, че в една и съща ситуация, например километрично задръстване, здравословни проблеми ще има човекът склонен да преживява и да се ядосва на ситуацията. Друг на негово място ще пропилее спокойно половин час и това ще бъдат единствените загуби за него и здравето му. Резултатите от проведения експеримент не са някакво голямо откритие, но потвърждават факта, че не е важно колко големи и какви проблеми ни се случват, а как ги приемаме и решаваме.

 

Изследването, иначе било направено сред 2000 души. Участниците правели подробен дневник на събитията, случили им се през деня. nervousИ така в продължение на седмица. Акцент в описването се поставял върху емоциите, настроението, физическите реакции на тялото, работоспособността, проблемите, притесненията и т.н. В хода на експеримента било контролирано количеството на кортизол, наричан „хормон на стреса”. Получените резултати били анализирани и съпоставяни с демографската информация за хронични заболявания.

 

Първият подобен експеримент се състоял през 1995 г., следващият – след 10 години. Съответно чак сега учените могат да проследят и отчетат резултатите в дългосрочен план и отражението върху здравето.

 

Резултатите показали още, че младите хора изпитват стрес по-често, отколкото по-възрастните. Въпреки това младите се справят със стреса по-добре и по-бързо. Също тези с по-високи когнитивни способности и образование, въпреки по-големите стресови фактори, на които са изложени, страдат по-малко от тези с по с по-ниски.