Скуката „ражда“ добри идеи

Известно е, че скучната рутинна работа не развива мозъка и води до деградация. Липсата на мозъчна стимулация постепенно води до намаляване на активността на мозъчните клетки и хората оглупяват. Защото постепенно осмислените решения се заместват от автоматични такива. Това е безспорно, ако говорим за дългосрочна дейност. Що се отнася до разнообразяване със скучни задачи, то тогава те буквално „раждат“ добри идеи.

 

Британски учени наскоро установили тази зависимост. В направен експеримент група от 40 човека били помолени, в продължение на 15 минути, да преписват телефонния указател. Веднага след това им се задавала творческа задача като: да измислят практично и полезно приложение на две пластмасови чаши. Отегчени от предходната задача, доброволците се втурвали за действие с голям ентусиазъм. И резултатите били впечатляващи. Точно обратното се случило с контролната група, която пропуснала частта с указателя и направо преминала към творческата задача. Техните предложения били значително по-посредствени.

 

Анализите на тези резултати доказват отдавна известен факт, че мозъкът трябва да си почива. Разбира се, не прекалено. В противен случай се стига до първия вариант с деградацията. Комбинацията на развлечение и работа и един от най-добрите варианти за пълноценно вършене на работата. Това, обаче си е нож с две остриета и е доста индивидуално. Например обедната почивка действа освежаващо за всички, но едни са по-продуктивни след нея, а други – напротив - почти нищо не могат да свършат в остатъка от работния ден.