5 съвета от мениджъри към мениджъри

1. Не можете да управлявате групи само отделни лица – Групата е абстрактно понятие. Реално можете да управлявате цялото, само ако сте овладели частите, т.е. отделните хора.

 

2. Можете да контролирате или да тренирате, но не и двете едновременно – Или контролирате действията и работата на служителите си, за да може да си осигурите необходимото качество на постоянен растеж, или тренирате уменията им, така че да стават все по-добри и да се мотивират да покоряват по-високи върхове.

 

3. Внимателно подбирайте служителите си – Един добър служител се намира трудно, но пък навлиза по-бързо и се справя по-добре. Отделете необходимото време и ресурс да откриете правилния сътрудник.

 

4. За да разчитате на лоялност, трябва да я заявите първи - Много работодатели се чувстват засегнати и предадени от напусналите служители. А в редица случаи причините за раздяла идват именно от мениджъри, които не са им обърнали подобаващо внимание, навреме. За да се почувстват достатъчно мотивирани.

 

5. Твърде много лидери в групата развалят отбора – Работата винаги се случва по-добре и по-бързо от повече работници и по-малко ръководители. Обратното води до неразбирателство, спорове и борби за надмощие, което в крайна сметка не работи за общия успеха на фирмата.