Етикет на масата по време на официална вечеря

Културата на хранене е въпрос на етикеция и правила. Често, обаче правилата са много и здравата логика не е единственият фактор за появата им. Затова трябва просто да ги знаем, когато сме на обществено място и особено пред погледите на много хора. За да не изпаднем в неудобни ситуации при вида на няколко реда прибори от двете страни на чинията ни, трябва да имаме предвид, че всеки един от тях отговаря за определено ястие и то в последователността на сервирането им. Ето и какво може да има на масата:
1. Салфетка за хранене
2. Чаша за вода
3. Чаша за вино
4. Чинийка за хляб
5. Нож за хляб
6. Купа за супа
7. Лъжица за супа
8. Чиния за основно ястие
9. Чиния за салата
10. Вилица за салата
11. Обикновена вилица
12. Обикновен нож
13. Десертна лъжичка
14. и 15. Чашка и чинийка за кафе

 

Ако има десертна вилица, то тя се поставя успоредно на десертната лъжица, но зъбците й трябва да бъдат към дръжката на лъжицата.

 

Приборите се използват отвън навътре. Те са предварително подредени спрямо реда на сервиране на ястията. За да не сгрешите и да се окаже, че ползвате чужди прибори, правилото е: Напитките са в дясно, твърдите храни - вляво, т.е. вашата чинийка с хляб е вляво от основната ви чиния, а чашата ви за кафе - вдясно от нея.

 

Още малко правила за официалната вечеря
1. Без лакти на масата - Освен, че не изглежда добре и кара хората да са твърде приближени до масата, създава неудобство и за съседите по място.
2. Правилна стойка - Това означава, че трябва да бъдете изправени и да поднасяте храната към себе си, а не обратното.
3. Хлябът се чупи на малки залци (достатъчни само за една хапка) и не се отхапва от питката или филията . Понякога в по-изисканите ресторанти има специална чинийка с малко ножче и масло, които са предназначени за хляба. Когато няма, можете да държите филията си върху салфетка.
4. Темпото на хранене трябва да бъде бавно - От една страна е добре за храносмилането, а от друга - изглежда много изискано и напълно се вписва в идеята, че храненето е ритуал, а не безмилостно нахвърляне над плячката.
5. Паузите в храненето - Когато правите пауза в храненето, правилно е приборите да са вътре в чинията, а не на салфетката или подпрени на ръба на чинията.
6. Когато се приключва с храненето - Приборите се поставят един до друг в чинията, като вилицата е с изпъкналата страна нагоре.
7. Клечките за зъби се използват извън масата - Взема се клечка и се отива до тоалетната.
8. Как се ползва салфетката по правилата - Устните се попиват със средната й част, а пръстите се изтриват с краищата.