Любопитни факти за възможностите ни

1/3 от времето си прекарваме в мечти


Според учените хората прекарваме около 30% от времето си в мечти. Оказва се, че да „прехвърляме“ въображаемо желанията си е любимо занимание за всички. Но това не е загуба на време, тъй като освен мотивиращо, релаксиращо, тези минути стимулират въображението и креативността. Навикът се формира за 66 дни

 

Около 70 дни трябват, за да се усвои нов навик

 

Колкото по-съставно е поведението, което искаме да автоматизираме, толкова повече време ни е необходимо.

 

Обвиняваме другите, а себе си оправдаваме

 

В психологията това се нарича фундаментална атрибутивна грешка – обвиняваме другите за техните грешки и провинения, а когато ние допуснем такава, намираме моментално оправдание. Например, ако някой не изпълнява стриктно задълженията си, сме способни да го набедим в некадърност, немарливост, мързел и т.н. Но на негово място бихме казали, че обстоятелствата не позволяват прецизност, не сме мотивирани, много сме претоварени и т.н.

 

Не можем да избираме, когато предлагането е голямо

 

Много по-лесно се взема решение, когато обектите са няколко. Например между три шапки изборът ще е значително по-лесен, отколкото ако бяха 15. Въпреки това предпочитаме да имаме по-голям избор, за да вземем информирано решение. В един експеримент, направен в хранителен магазин потвърждава това наблюдение. Изследователите сложили 6 вида сладко на един рафт и малко след него още 24 вида сладка. Като първите шест вида фигурирали и в големия рафт от 24 вида. Резултатите били следните: хората се спирали повече при рафта с 24-те сладка, но в крайна сметка продажбите били реализирани предимно от тези с шестте.