Хорхе Букай и усетът му за човешката душа

Той е психиатър, психотерапевт и писател. През 1973 година завършва медицински университет в Буенос Айрес и започва кариерата си на психиатър в отдела по психопатология на местната болница. Специализира като гещалт-психотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. Книгите му са продавани по два милиона копия в цял свят и са преведени на повече от седемнадесет езика.
1. Човек има не правото, а задължението да бъде щастлив.
2. Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив.
3. Основно задължение на човека е да бъде себе си и да обича себе си - и едва тогава той ще приеме другите такива каквито са, и ще може да ги обича истински.
4. Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е и в живота - ако не можеш да се справиш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.
5. Интересен е не самият проблем, интересен е шансът да бъде решен и резултатът, който може да донесе неговото решение.
6. Понякога животът се заема със задачата да обърне с главата надолу всичко - дори проблемите, които си мислим, че имаме.
7. Любовта била сляпа... но това не се отнася за любовта, а за влюбването.
jorge-bucay8. Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш.
9. Tрябва да знаеш, че абсолютно нищо не "трябва". Смяташ, че всичко трябва да ти е ясно, че не трябва да си объркан, че трябва да знаеш всички отговори, че трябва, трябва… отпусни се.
10. Свободният човек, който познава себе си, е великодушен, отзивчив, любезен и способен да се радва еднакво, когато дава и когато получава.
11. Неизбежната и тъжна истина е, че винаги, винаги може да живеем без другия... Винаги! И има двама души, които трябва да са наясно с това: Аз и този, който е до мен.