3 интересни факта за човешката природа

Не можем да правим няколко неща едновременно

 

Колкото и да ни се иска (особено на дамите) човешкият ум просто не е устроен така, че да върши еднакво качествено повече от една дейност. Доказано е, че не можем да правим едновременно 2-3 неща. В случаите, в които го правим, едното действие се изпълнява рутинно. Ето защо не е препоръчително да се шофира и да се говори по телефона. Просто нашият мозък се фокусира само върху една приоритетна функция в конкретен момент от времето.

 

Храната, сексът и опасността са трите колоса на вниманието ни

 

Не може да не сте се улавяли, че спирате, за да погледаме улична свада, катастрофа или друг нещастен случай. Същевременно вида на кулинарни изкушения също е способен да ни накара да се

обърнем. А двойка влюбени, открито демонстриращи чувствата си не е гледка, която да ни остави безразлични. Всичко това е така, защото е свързано с инстинкта ни за оцеляване – безопасност, прехрана и възпроизводство. Въпреки напредъка на технологиите и науката, човекът все още е подчинен на първичната си природа. 

 

Щастливи сме, когато сме заети с нещо

 

Противно на общата представа, че се чувстваме най-добре по-време на почивка, идва точно обратното твърдение. Чакането ни кара да се изнервяме, а бездействието ни прави направо нещастни. Представете си следната ситуация: намирате се на автогара и набавяте необходимото за пътуването – списание, вода, лека закуска и т.н. Всичко това отнема 15 минути. След това се качвате и автобусът тръгва, две минути след като сте седнали. Сега нека обърнем времето, как ще се чувствате, ако свършите с набавянето на „провизиите“ за две минути и после чакате четвърт час шофьорът да потегли. Въпреки, че тоталното време е еднакво – 17 минути, в единият случай всичко ще е наред, а в другия ще те изнервени, отегчени и нещастни.