Прочутата феминистка Симон дьо Бовоар

Симон дьо Бовоар е френска писателка, феминистка и философ, автор на новели, изследвания върху философията, политиката и социалните въпроси, есета и биографии. Тя е най-известна с трактата „Вторият пол“, публикуван през 1949 г., който представлява детайлен анализ на потисничеството над жената, смятан е за основополагащ текст на съвременния феминизъм. Ето и някои от най-значимите й цитати:

 

Не се раждаш жена, ставаш жена.

 

Голотата започва с лицето, безсрамието с думите.

 

Жената прощава всичко, но пък често напомня за това, което е простила.

 

Ако любовта е достатъчно силна, очакването става щастие.

 

Думата любов не означава едно и също за различните полове и в това е една от главните причини за взаимното неразбиране, което ги разделя.

 

Психоаналитиците определят мъжа като човешко същество, а жената като самка; всеки път, когато жената постъпва като човешко същество, те казват, че подражава на мъжа.

 

Странният парадокс се състои в това, че светът на усещанията, заобикалящи мъжа, е изтъкан от мекота, нежност, приветливост – с една дума, той живее в женски свят, докато жената се блъска в суровия и корав свят на мъжа.

 

Обратната страна на всяко право е винаги задължението; но ако задълженията са твърде тежки, то и правото става бреме. Напълно естествено е, че много работнички и служещи виждат в правото на труд само задължение, от което може да ги избави бракът. В действителност в лотарията на успешния брак печели една на хиляди.

 

Казват, че да намериш мъж е изкуство; да го задържиш е професия.

 

Ако поживеете достатъчно дълго ще видите, че всяка победа се обръща в поражение.