Почивайте си уикенда, за да ядете по-малко

Имате още една причина да се излежавате по-дълго време в леглото през почивните дни! По този начин не само ще бъдете по-отпочинали и наспали се, но и по-слаби.

 

Изследователи открили, че допълнителното време за сън е ключът към побеждаването на глада и предпазването от мазни храни.


Дори само 90 допълнителни минути в леглото ще са достатъчни, за да се направи разлика. Ново проучване, изследващо младежи с наднормено тегло, показва интересни резултати. Оказва се, че хората, които си лягат по-рано или спят до по-късно, имат с 14% по-малък апетит и 62 на сто спад в желанието им за нездравословни солени и сладки храни.


Откритията предполагат, че дори прости промени в режима на лягане или ставане могат да помогнат в борбата с килограмите. Предишни изследвания показват, че твърде малко сън може да доведе до проблеми с теглото. Отчасти това се получава, защото се нарушава балансът на хормоните, които помагат апетитът да остане „под контрол“.


Подтикнати от тези резултати, учени от Университета в Чикаго решили да проверят дали една проста промяна в модела на съня може да доведе до бързи промени в хранителните навици и апетита. За целта те изследвали група мъже и жени с наднормено тегло между 21 и 40 години.


Участниците спели по около шест часа и половина на денонощие, а понякога и по-малко. През първата седмица от изследването мъжете и жените продължили да водят обичайния си начин на живот. След това те трябвало да удължат времето, прекарано в леглото и да спят по около осем – осем часа и половина.


Данните показват, че ако човек спи по повече време, това драстично намалява неговия апетит. По-специално се понижава желанието му да консумира нездравословни храни. Според професор Джим Хорн излежаването в леглото влияе пряко върху мозъка, а не само предотвратява допълнителна консумация на храна, пише Daily Mail.