Как да съхраним брака си

Сезона на сватбите - лятното настроение ни помага да даваме любов и да се вричаме. Всички младоженци си обещават да бъдат заедно в радост и болка, в здраве и мъка до края на живота си, но колко от тях стигат до “златна сватба” и се разхождат влюбено, хванати под ръка!?


Да съхраните брака си е едно от най-големите изпитания и дори изкуства в живота. Звучи така просто, но всъщност се оказва ужасно сложно за мнозина, казали си “Да”. Първата грешка е, че се пускат по течението, без да полагат каквито и да са усилия, а втората е представата им, че големите проблеми провалят брака, а не малките препъни-камъчета.


Така че ето няколко на пръв поглед простички съвети, които всъщност могат да превърнат брака ви в приказка:


-Научете се да казвате “Извинявай”, когато сте сгрешили – бракът, основан върху гордост, няма как да бъде успешен и вечен.

 

-Не приемайте брака като бойно поле и битка за оцеляване. В спора винаги има губещи, но губейки понякога запазвате най-ценното – любовта на партньора.

 

Така че си спомнете какво може да изгубите при следващия ви семеен скандал.

 

-Смейте се заедно. Смехът сближава, развлича, разтоварва и е най-доброто лекарство за проблеми в брака.

 

-Екипната игра е важна за брака. Днес сте вие на ред, утре – партньорът ви, що се отнася до децата, работата, излизанията... Направете си седмичен график кой какво може да поеме, кога е свободен и зает, така че да си редувате задълженията.

 

-Сексът е важен за брака. Без него бракът неусетно става скучен, неемоционален и доста нестабилен.

 

-Говорете си – не само за големите неща, но и за малките неща, които ви вълнуват. Партньорът ви трябва да бъде вашият най-добър приятел, на когото няма нужда да плащате такса “слушане с разбира и съвет”.

 

-Не забравяйте да казвате “Благодаря!” Колкото и маловажно да звучи, благодарността дори за незначителни неща, макар и за нещо очаквано като приготвена вкусна вечеря, е това, което ще помогне бракът ви да трае вечно.

 

-Споровете са необходими, в тях се раждат много истини и всъщност действат разтоварващо, но престанете да крещите. Спорът е едно, скандалът е друго.

 

-Дръжте се за ръце – не само изглежда умилително (особено, ако сте двойка на преклонна възраст), но докосването създава здрава емоционална връзка между двама ви.


И най-важното - казвайте си по-често "Обичам те!".