Налага ти се да напуснеш работа – тръгни си с достойнство

1. Работата не е мястото, където да си изливаш гнева.


Независимо колко гадно място е офисът, най-силното ти оръжие, както винаги, е доброто възпитание. Пази си рева, гнева и плюенето за пред най-добрата приятелка. Не използвай случая на тръгване да си излееш всичко, което ти е на душата. Не се знае кога и при какви обстоятелства ще срещнеш тези хора отново, а и с течение на времето нещата започват да изглеждат различно.

 

2. Това не значи, че не трябва да си честна. Обясненията при подаването на молба за напускане са точно това – обяснения. Кажи на работодателя си защо напускаш, но без драми и истерии. Обясни какво е предизвикало твоето недоволство – внимателно, с достойнство и любезно. Ако решат да не обърнат внимание на думите ти – какво ти пука? Нали напускаш?

 

3. Не се отпускай в момента, в който си решила да напуснеш.


Не давай поводи на шефа ти да е доволен, че си тръгваш.

 

4. Дръж се с другите така, както искаш те да се държат с теб. Подай си предизвестието навреме. Работи усърдно, както винаги, до последния ти ден. Изчисти си бюрото и компютъра, но не трий служебните контакти. Предложи да помагаш при прехвърлянето на отговорностите.

 

5. Предложи да помогнеш при търсенето на заместник. Не отказавай да обучиш стажанти или твоя заместник, дори ако трябва да останеш един ден почече или няколко часа в извънработно време.

 

6. Бъди почтена през цялото време. Ако отиваш при конкуренцията, кажи на настоящия си работодател и му предложи да те освободи без предизвестие. Не го приемай лично.

 

7. Не взимай никаква поверителна информация от фирмата, когато си тръгваш. Това е кражба, макар и трудно доказуема.

 

8. Ако те уволняват или съкращават, приложи същите принципи. Дръж главата си високо вдигната и се опитай да излезеш с максимално достойнство от ситуацията. Може да са се отнесли зле с теб, но при всяка ситуация можеш да накараш хората да те помнят с добро.

 

9. Ако изпаднеш в сериозно противоречие с работодателя си, потърси професионален съвет. Постарай се изходът да е максимално благоприятен за теб – финансово и персонално. Но се постарай да запазиш добрия тон. Колегите умират да клюкарстват в пушкома и да обсъждат драмата на деня. Не им давай материал за клюки.

 

10. Признай хубавите неща. Напиши благодарствено писмо до директора и до прекият и началник. Изкажи благопожелания за бъдещето. Спомени колегите, особено подчинените ти, които заслужават похвала.