Обичайте промяната, живота е приключение

Откажете се от търсенето на сигурност.

 

Знайте, че сигурността не е в притежаването на нещата, а в това, как се справяме с тях. Никой не знае със сигурност точно какво ще се случи утре, никой не знае колко ще продължи една връзка и дали вечно ще сте на тази работа. А и не е необходимо. Именно промените, изненадите, спадовете и издиганията правят живота приключение. Насладете се сега на ТОЗИ МИГ и не мислете за това дали ще трае вечно. Утре нищо няма да е като днес, защото няма нищо вечно и всичко се променя. Но всеки миг има своя красота и е прекрасно, че миговете се сменят. Не е нужно да се опитваме да задържим днешното, познатото.

 

Това е все едно да се опитваме да спрем речен поток.

 

Той непрекъснато си тече, но това не означава че не можем да му се наслаждаваме. И не е необходимо да го спрем, за да се чувстваме сигурни. По-разумно е да го оставим да си тече и да се радваме на всеки един миг – на всеки водопад, на всеки завой или водовъртеж, които ни отвеждат до ново място. Защото движението е живот.

 

Промяната е пропита с не-промяна.

 

Помнете, че на по дълбоко ниво, винаги, по всяко време всичко е наред. Хаосът около нас е само привиден. Бъркотията всъщност е част от Вселенския ред. Животът е един вечен танц и всяко събитие е част е от този танц и има смисъл. Всичко, което ни се случва, макар понякога да смятаме, че е пагубно, е в реда на нещата.

 

Когато се съпротивляваме на промяната и се държим за познатото, ние се съпротивляваме на естествения ход на живота.

 

Приемете несигурността:

 

“Аз безрезервно приемам непознатото, защото то ми позволява да виждам все нови и нови аспекти на себе си самия.” Дийпак Чопра

 

Откажете се от предварителните си представи и очаквания.

 

Често създаваме план и очакваме нещата да се развият по точно определен начин. Но това обикновено ни носи разочарования. Освен това, когато се обвържем с твърди представи, това ни пречи да видим цяла поредица от възможности…А те могат да се окажат по-ценни от първоначалния ни план.

 

Предварителните очаквания всъщност ни ограничават. Когато се откажем от тях, ставаме гъвкави и изобретателни. Тогава сетивата ни се отварят за новото, за различното.

 

Освободете се от вкопчването

 

Вярата, че нещо или някой извън нас може да ни донесе щастие и сигурност, ни поставя в несигурна позиция. Така ние сами се отказваме от силата си и ставаме уязвими и зависими от външния свят.

 

За да се избавим от вкопчването, Сандра Ан Тейлър предлага следното упражнение: Наблюдавайте различни предмети, към които сте привързани. Поемете дълбоко дъх и си кажете:

 

“Харесвам това, но то не ми е нужно, за да съм щастлив.”

 

В началото това може да ви изглежда плашещо, но всъщност е много освобождаващо. Дори можете да подарите някаква своя вещ, на която много държите, за да усетите, че сигурността не е в притежаването на нещо.

 

Приемете, че да живееш пълноценно означава, че болката,страданието, загубата ще са част от живота.

 

“Обичайте нещо живо – човек, животно, растение – и то може да умре. Повярвайте на някого и може да ви заболи, бъдете зависими от някого и той може да ви разочарова…Минете в по-горно измерение и ще бъдете възнаградени с болка и щастие. Един пълноценен живот е наситен с болка. Алтернативата е да не се живее истински или да не се живее изобщо.” Морган Скот Пек