Print this page

Премахнете лаптопите от спалнята

Ако страдате от болки в гърба, просто трябва да спрете да използвате вашия лаптоп или таблет в леглото. Британските лекари предупреждават, че хората, които използват умните си устройства в кревата, не само страдат от лошо качество на съня, но и започват да се оплакват от хронични болки в гърба и шията.

 

Почти половината от всички британци признават, че преди да заспят работят на компютъра си, сърфират в интернет или гледат филми. Това обаче може да увреди цялостната им стойка, а прегърбената им поза в леглото е гаранция за проблеми с гърба и врата.

 

Британските лекари казват, че всички хора се накланят несъзнателно напред към екрана, застиват в тази поза прекалено дълго време и така причиняват вреда на прешлените си.

 

Освен това трима на всеки пет човека казват, че гледат телевизия в леглото, като повечето от тях прекарват до четири часа залепени за екрана.

 

Лекарите призовават британците да освободят спалните си помещения от технологичните устройства, въпреки че те са станали неразделна част от съвременния живот. Проблемът е, че много хора работят по цял ден седнали пред компютъра, а после цяла вечер седят или лежат пред екрана на телевизора или лаптопа си, а това има негативно отражение върху начина им на живот и върху здравето на техните органи.

 

„Нашите изследвания показват, че почти половината (48%) от хората не могат да заспят вечер заради болки в гърба или врата, а технологиите изострят проблема“, твърдят авторите на изследването.

 

От предишно проучване пък стана ясно, че светлината, излъчвана от екраните (включително и на мобилните телефони) стимулира мозъка и ако човек ги използва вечер, после не може да заспи дълго време.

 

Ако все пак ви се налага да използвате умните устройства в леглото си, то поне се уверете, че гърбът ви е подкрепен с възглавница, а устройството е подпряно така, че да е на нивото на очите ви и да не е на коленете ви.