Print this page

Прегърнете любовта и кариерата

Любовта не пречи на кариерата – дори много често може да подпомогне развитието й. Често се питаме как да подредим приоритетите си в живота – какво се случва, ако имаме повече от една мечта за осъществяване: партньор, който ни обича, деца, че и кариера, която харесваме. Отговорът е, че трябва да преследваме всички мечти паралелно. Звучи ви невъзможно?!

 

Причина 1: Връзките и любовта не пречат на кариерата ни - излизането по срещи пречи.

 

Ходенето по срещи всъщност отнема страшно много време, емоции и внимание на хората, които се опитват да се съсредоточат върху кариерата си. Телефонните обаждания, съобщенията, приказките с приятелки след това – всичко това отнема повече време и енергия в сравнение с прибирането вечер при половинката. А, ако човекът до нас наистина ни обича и го е грижа за нас, ще разбере, ако му кажем, че проектът в работата е по-важен от излизането на вечеря в петък вечер.

 

Причина 2: Да живееш с някого и да си креативен е по-добре отколкото да живееш сам и да си креативен.

 

Нека си представим следния сценарий: работим по дългосрочен проект, който отнема цялото ни време и енергия. Нямаме партньор, но нямаме и време да ходим по срещи. Постепенно потъваме в депресия и започваме да се разсейваме лесно, докато в един момент не се окаже, че крайният срок за проекта наближава с пълна скорост. Ако имахме мъж, който да дойде до офиса и да ни донесе обяд или вечеря, това нямаше ли да ни помогне да преобърнем тази ситуация с лош изход?

 

Партньорът ни може да ни помогне да преминем по-лесно през моментите, когато креативността ни като че ли е изчезнала, да ни даде идея или да не позволи песимизмът да ни завладее.

 

Причина 3: Бракът и любовта няма да ни разсейват.

 

За да потръгне един брак изобщо, и двамата партньори трябва да се подкрепят взаимно. Двойките, чиито мечти за успешни кариери остават настрана след брака, така или иначе явно не са били достатъчно мотивирани и рано или късно са щели да се откажат. Децата също не са оправдание. Ако наистина искаме да се развиваме в кариерата, ще намираме начини да го правим между сменянето на памперсите и родителските срещи и ще се справяме без значение какво се изпречи на пътя ни.

 

Причина 4: Има причина „в богатство и бедност” да е част от брачния обет.

 

Като имаме предвид бясната конкуренция и трудностите за пробиване в настоящата реалност, е добре да запомним, че както повечето хубави неща в живота, и любовта не се интересува от парите. Важното е да бъдем заедно, независимо какви грешки правим и дали се проваляме в работата си, и да бъдем благодарни, че имаме с кого да преминем през тежките периоди.

 

Причина 5: Наистина ли имаме право на избор?

 

Ако срещнем невероятен, специален човек, докато сме се съсредоточили върху кариерата си, можем ли да пренебрегнем внезапните си емоции и чувството на щастие с оправданието, че „сега не му е времето”? На всички ни се случва да изпаднем в период, когато любовта е в застой и тогава е подходящ момент да се съсредоточим върху семейството си или върху кариерата, но – да се откажем напълно от срещите и да се фокусираме само върху кариерата, докато не станем на 40? Дали това изобщо е възможно?