Съществува ли приятелство за цял живот?

Някои приятелки остават за цял живот! Върни се назад във времето и си спомни момента, в който „просто се харесахте“. Може би е било още докато сте били в училище и тя дойде при теб, за да се запознаете, защото ти беше новото момиче; или пък в общата компания се намерихте, като се заговорихте за любимата си група или пък като колежки, сближени от общата омраза към офис-кобрата. Такива малки, незначителни моменти водят до нещо голямо, като искрено приятелство. Всички сме склонни да вярваме, че приятелствата трябва да продължават вечно и се чувстваме гадно като загубим връзка, но фактите сочат, че с порастването ни и промените в животите ни, приятелствата може да спрат на определена точка и просто да не продължат.

 

Ето какво можеш да очакваш да се случи с приятелствата ти при някои от ключовите промени в живота:

 

Невинни, луди години

 

В университета ти се срещаш с ужасно много хора и възрастта, безгрижието и широките ти интереси помагат да се запознаваш с много и различни хора. Повече, откогато и да било повече в живота ти.

 

Това е време за много общуване и точно сега ще намериш онези частици от теб, които ще ти помогнат да вървиш напред. Хората, с които си близка са тези, които ще ти помогнат да литнеш или точно обратното – ще те дръпнат надолу.

 

Ние се съизмерваме с близките си приятели и често ги ползваме като примери за подражание, така че е жизненоважно те да отговарят на общата ти представа за живота. Сега помисли: те споделят ли същите ценности, цели и обичат ли те?

 

В началото на кариерата

 

Първа работа на сериозно работно място. Нови хора. И приятелките ти остават малко встрани. Ако прекалиш със социализирането на работа, ще загубиш приятелките си, дори тези, с които излизате само на по кафе. Преследването на кариера, не само работенето пък може да изцеди енергията ти и съответно да решиш да пропуснеш срещите с приятелки.

 

За подкрепа в такъв момент е характерно да потърсиш утеха в колежка, която е в същото положение като теб. Много приятелства за започнали така, защото триумфите и паденията са ви общи, а това сближава.
Когато сте приятелки в офиса има няколко риска – една от двете да напусне, една от двете да се издигне и една от двете да предаде другата. А може и да си останете приятелки за цял живот.

 

Ти и твоето бъдеще в мъжки род

 

Като добавиш към работата и мъж, за който трябва да полагаш усилия в извънработно време, става наистина трудно да се събираш с приятелките си. Опитай се да се събираш с тях в обедната почивка или пък излезте на една чаша вино, но без да „крадеш“ от времето с гаджето си. Сега моментът е такъв, че няма нужда да се чувате за всяко нещо непрекъснато, както когато бяхте по-малки. Един дълъг разговор на ден си е достатъчен.

 

Ще разчиташ на тях, ако отношенията ти с мъжа в момента се развалят, така че бъди отворена към техните нужди също. Лесно е да бъдеш претопена в средата на гаджето си и неговите приятели, когато престанеш да поддържаш връзка с твоите, особено ако той по някакъв начин е показал, че му е неприятно да не си с него или ако не ги одобрява – което е един от знаците, че е свръх контролиращ, което е лош знак за емоционално насилие.

 

И ти, и той, и бебе

 

Приятелският кръг доста се стеснява в момента, в който си бременна, по две причини – на никой не му се слуша за твоята бременност, а на теб не ти се говори за нищо друго, освен за твоята бременност. Приятелките ти в подобна на твоята или скорошна бремелинска съдба ще са ключови за оцеляването ти в женска среда, защото техните съвети и подкепа ще ти помогнат много. Но тези, които са без гаджета и деца, ако не ги умориш от скука, ще ти показват, че има и друга страна на живота.

 

Приятелките ти без деца, които се опитат да се впишат в живота ти с дете, наистина те обичат, защото нямаш достатъчно време за тях и правят жертвата да те разбират, въпреки че нищо не разбират от проблемите ти в момента. Остави време за необвързаните си приятелки и говори какво се случва на тях, не на теб или детето ти, или ще ги загубиш.