Защо е важно да гледаш човека срещу теб в очите?

Уникален експеримент показва, че близост може да се създаде за 4 минути дори и между непознати.

 

Какво ще стане ако изправите шест двойки и ги накарате да се гледат в очите за четири минути. Статия в "Ню Йорк Таймс" описва експеримент, в който двама души се взират в очите на другия за четири минути. Според теорията в края на този период всеки човек трябва да се чувства по-близо и по-свързан с другия, без значение от тяхната връзка един с друг преди началото на експеримента.

 

Всяка двойка има на разположение усамотена стая, в която за четири минути трябва да седи в мълчание и да гледа в очите на другия. В края на експеримента дори участниците изглеждат изненадани от резултатите.

 

Интересно е, че като цяло мъжете по-често имат проблем с гледането на хората в очите.

 

Защо обаче е толкова важно да гледаш човека срещу теб в очите?

 

Като цяло хората, които гледат събеседниците си в очите, се възприемат като по-силни, с лидерски позиции, по-естествени и непринудени, по-приятни, по-честни и искрени, по-уверени и дори с повече умения и знания. Нещо повече, когато гледаш хората в очите, това повишава и качеството на комуникацията ви, защото засилва усещането за общуване и близост.

 

Значението на това да гледаш хората в очите е свързано и с факта, че погледът ни трудно лъже. Очите ни почти винаги показват истинските ни чувства и отношението ни към нещата.

 

С една дума, очите ни правят комуникацията ни с околните по-лична и по-искрена.

 

Ако нещо такова е причината да не гледаш хората в очите, първо трябва да решиш тези вътрешни свои проблеми и след това ще установиш, че ще ти е много по-лесно да общуваш с околните искрено и да ги гледаш в очите. Когато отношението ти към самия теб и към живота е положително и нямаш усещане за малоценност, ниско самочувствие и други неприятни емоции към себе си и към околните, ще ти е много по-лесно да гледаш хората в очите, да им се усмихваш и да общуваш с тях. А защо не и да се влюбиш?!