На обедно интервю с бъдещия работодател

Все повече се налага практиката интервютата за работа да се състоят на неформални места. Една от последните идеи в тази област е интервюто да се провежда в ресторант, по време на обяд например. Идеята е бъдещият работодател да види евентуалния си подчинен в по-различна, социална среда. Всичко това (не)успешно се съчетава със сладко похапване.

 

Как да оцелееш в тази ситуация? Не стига, че си притеснен, понеже си на интервю, ами и трябва да ядеш, и то изискано.

 

Общите правила за официален обяд и известно спокойствие и увереност са едно добро начало. Оттам нататък ти трябват още няколко неща. Не пропускайте да се облечете подходящо,все той може да е бъдещият ви работодател.

 

Целта

 

Както казахме, идеята на работодател, който би решил да те интервюира в ресторант, е да прецени дали се държиш добре в социална среда и дали можеш безпроблемно да общуваш в такава обстановка. Това важи особено много в случаите, в които работата, за която кандидатстваш, предвижда социални контакти с партньори и клиенти. В този смисъл отговорите, които даваш, ще са също толкова важни от маниерите ти на масата.

 

Началото

 

Почакай покана да седнеш. Ако не те поканят, изчакай домакина да седне и чак тогава седни. Седи изправен, с двата крака на земята. Въпреки че кръстосването на краката е повече женски патент, не малко мъже също го правят. В официална обстановка това е абсолютно забранено (както е и за жените впрочем) – тази поза придава прекалено отпуснат и небрежен вид и не е подходяща за бизнес комуникация.

 

Приборите

 

Както знаеш, ако има повече от една вилица или лъжица, започваш с най-външната. Обикновено първата е за салата, може да има още една за някакво друго предястие, а тази, която е най-близо до чинията ти, е за основното ястие. След всяко ястие чинията и приборите за него се отнасят. Обикновено не се слагат повече от три вилици и лъжици; ако има нужда от четвърта, тя е над чинията и е за десерта и/или кафето.

 

След като седнеш, колкото и да си нервен, не си играй с приборите и не ги използвай за тема за разговор! Не си там, за да говориш за лъжици, а за да продадеш способностите си на възможно най-висока цена.

 

Ако забележиш, че домакина – т.е., потенциалният ти работодател – не използва правилно приборите, това не значи да правиш като него. Старай се ти да се храниш правилно и не посочвай грешките на другите. Ако обаче не знаеш как точно се яде дадена храна, гледай как го правят всички останали и прави като тях.

 

Ако имаш съмнение дали едно ястие може да се яде с ръце или не, избери варианта с приборите.

 

Салфетката/кърпата

 

Тя е за скута ти. Ако ти се наложи да станеш по време на храненето, остави салфетката на стола си, като леко я сгънеш. Едва след като яденето е приключило, имаш право да оставиш кърпата на масата, отляво на чинията си. Не я оставяй в чинията. Също така, салфетката е там с едно основно предназначение – да държи остатъците от храна далеч от лицето ти. Затова не се притеснявай да я използваш. Бърши устата си всеки път, щом това е необходимо, само го прави дискретно и без да заравяш лице в кърпата.

 

Ако изтървеш салфетката на земята и можеш лесно да достигнеш до нея, вземи си я. Ако обаче, за да я вземеш, трябва да привлечеш вниманието на целия ресторант, като започнеш да лазиш под масата, се откажи. Помоли келнера за нова салфетка.