Print this page

Тенденции в рекламата: Дигиталната видео реклама на фокус

Интервю на Вероника Илиева
Снимки: личен архив

1tПРЕМИЕР студио е една от най-интересните продуцентски компании в България. Създателите са известните от „Братя Мангасариян“ Силвестър Силвестров и Владислав Петров, както и режисьорът Николай Мутафчиев, познат като режисьор на „Сървайвър 2, 3, 4“, „Африка – звездите сигурно са полудели“, филма: „Още една мечта“ и много други. Създават компанията през 2008 година и до ден днешен са реализирали над 250 телевизионни реклами, два игрални филма и повече от 40 документални филма. Имат интересен подход в криейтива и винаги можете да разпознаете техния почерк. Ето защо наричат студиото си – бутиково.

Кои са според вас съвременните тенденции в рекламата?
Силвестър Силвестров: В момента дигиталната видео реклама е на фокус. Добрият мобилен интернет е главния виновник за бързия растеж на онлайн рекламата. Около 75% от търсенето в мрежата в света става през мобилни устройства. Никога досега рекламодателят не е бил толкова близо до своите клиенти. Ето защо очакванията са над 50% от парите за реклами през 2018 година да се влеят в мобилната реклама. На всеки 20 минути човек поглежда в своя умен телефон. Всеки повод за чакане на опашка, пътуване или кратка почивка е свързана с ровене в мрежата през мобилно устройство.

Владислав Петров: Дори се появи израза: „Поколението на наведените глави“. Освен това клиентите имат все повече запитвания за видео на 360 градуса, а скоро водихме преговори за реализиране на холограма. Клиентите обичат модерните технологии.

Николай Мутафчиев: Това обаче не означава, че телевизионната реклама изостава или губи позиции на пазара. Телевизионната реклама ще си бъде актуална още много дълго време. Тя също се развива. И то успешно. Смятам, че за развитието на интернет, видео рекламата също оказва влияние.

Силвестър Силвестров: Рекламодателите осъзнават нуждата от видео реклама. Видеото ангажира едновременно всички сетива и дава най-добър ефект при рекламиране. Все пак и интернет се разви, благодарение на видео стриминга.

Silvestar SilvestrovКак се ражда една реклама? Какъв е пътят?
Николай Мутафчиев: Ние работим предимно с рекламни агенции, откъдето идва и криейтива до голяма степен. Нашата работа е да намерим начин рекламата да стане ефективна, интересна, запомняща се… Да намерим най-добрия екип за реализиране на видео рекламата – актьори, оператор, художник, сценограф, подход при монтажа и т.н. Да ги накараме да им бъде забавно и да си свършат работата понай-добрия начин, за да може клиентите отново да искат да работят с нас.

Силвестър Силвестров: Имаме и доста реклами, на които ние правим криейтива и минаваме целия път от написване на рекламата до пусканетой в телевизията или мрежата. Направихме най-успешните реклами на два от мобилните оператори точно по този начин. Аз лично много харесвам, когато клиентът се довери изцяло на нас. Имали сме много такива ситуации, които са дали максимален резултат и някои от изразите в тези реклами са останали в главите на хората и ги чувам до ден днешен в обикновени разговори между хората.

Владислав Петров: Много е важно за нас какво точно иска да постигне клиентът със своето видео. Клиентите много добре знаят къде се намират на пазара и какво точно трябва да направим, за да имат успех със своята видео реклама, независимо дали е за телевизия, или за интернет.

Николай Мутафчиев: Ние сме много чувствителни на тема качество и ефективност. Не се хвърляме на всяка поръчка. Понякога е по-добре да откажеш и когато сме го правили, не сме съжалявали.

DSC 1080Изработването на видео реклама за интернет по-лесно ли се прави,отколкото изработване на реклама за телевизия?
Силвестър Силвестров: Това между другото е често срещан въпрос. Много клиенти смятат, че рекламата за мрежата е далеч по-евтина и се прави много по-лесно. Вече има много добър интернет в България. Youtube, Vimeo, Facebook, Instagram и т.н. имат много добри технически възможности за видео стриминг в много високо качество. Подходът при снимане на реклами за интернет е малко по-различен, отколкото за телевизия – няма ограниченото време от 30 секунди, но нямакак да се спести от качеството на заснемане и подбора на екип.

Николай Мутафчиев: Все пак интернет видео рекламата често излиза малко по-евтино. Но ние сме имали и много високо бюджетни реклами за мрежата.

Кое е най-важното за създаването на една добра и ефективна видео реклама?
Силвестър Силвестров:Всичко е важно, но най-важна е добрата идея. Добрата идея е над всичко.

Николай Мутафчиев: Добрата идея в криейтива, сценарият, изборът на артисти, режисьорскатавизия, начинът на монтиране… всичко.

Владислав Петров: Винаги търсим оригиналната идея, която ще достигне до зрителите по най-лесния начин. Също така търсим и начин да отличим нашата реклама от останалите.

Какъв съвет бихте дали на клиентите, които искат да направят своя видео реклама, но още не са решени на тази стъпка?
Силвестър Силвестров: Вие нямате нужда от видео реклама, но трябва да имате своя такава, защото другите имат. Защо мислите, че големите корпорации снимат толкова често? Те продават защото ги има в рекламното пространство, а видео рекламата е най-добрият начин за рекламиране. Не е добра идея да се пести от реклама.
Владислав Петров: Ако нямате своя идея, ние ще Ви дадем такава.
Николай Мутафчиев: Все пак всичко зависи от това колко искаш да продаваш. Пазарът е отворен за всички. Едни продават повече, други продават по-малко.

Vladislav PetrovВаш е и проектът „Петък Точно в пет“ с Китодар Тодоров, да очакваме ли нов сезон?
Силвестър Силвестров: Вече имаме две серии от третия сезон. Цяло лято отговаряхме на запитвания дали ще има нов сезон. Вече имаме твърда зрителска аудитория. Харесва се много.

Николай Мутафчиев: Някои от клиповете направиха над един милион гледания във Facebook, заедно с всички споделяния.

Владислав Петров: Зрителите коментират, изпращат предложения и идеи за новите серии.