Учете чужди езици и не остарявайте

Ученето и говоренето на два или повече чужди езика ни помага значително да забавим процесите на стареене на мозъка. Това сочи дългогодишно проучване.
Откритието важи и за хората, които обогатяват речника си едва на стари години.


Изследвайки повече от 250 души на всякаква възраст, учените от Единбургския университет проследили какви промени в мозъка се наблюдават при доброволците.


Резултатите сочели, че изучаването на чужд език развива интелекта и забавя стареенето на мозъчните клетки. Това от своя страна запазва ума остър по-дълго и спомага за превенция на старческата деменция.


След като всички доброволци били подложени на тестове за умствени умения, се оказало, че тези, които говорели поне два езика, се справяли много по-добре с поставените задачи.


Те блеснали основно с богата обща култура и бързо четене и разбиране. Задълбочените анализи впоследствие показали, че умовете им работят като на доста по-млади и свежи хора.


Големият въпрос пред учените остава дали изучаването на нов език подобрява умствените функции или просто е по-вероятно хората с по-добри умствени способности да научат нов език или езици.


Както е известно, ако мозъкът се "тренира", развитието му не спира. Редовните „тренировки“ пречат на стареенето на мозъчните клетки и така запазват остротата на мисълта за по-дълго.


Практическата приложимост на това откритие е забележителна. Доказването на тази теория може да доведе до нов поглед върху позитивните страни на билингвизма и полиглотията.