Над 30 млн книги са сканирани от Гугъл,с тенденция да стигнат 130 млн.

Google са сканирали повече от 30 милиона книги. Чрез проекта Google Books, компанията цели да създаде безпрецедентен достъп до най-големият сбор от познание и призовава за демократизиране на знанието. След много спорове и стигане до съд, на търсачката Google й бе разрешено да продължи със създаването на глобалната електронна библиотека Google Books чрез дигитализиране на книги.

 

Делото по този случай започна още през 2005 година. Гилдията на писателите твърдеше, че намерението на Google да дигитализира милиони книги нарушава авторските права. На страната на гилдията застанаха и най-големите търговци на електронни книги както в САЩ, така и в Европа.

 

През 2008 г. страните сключиха извънсъдебно споразумение, според което Google да изплати 125 млн. долара на гилдията. С тези пари трябваше да се обезщетят авторите, чиито книги са били дигитализирани без тяхното съгласие. През 2011 г. обаче съдът не одобри сделката. Според него електронната библиотека ще позволи на студенти, преподаватели , изследователи и на много хора лесно да намерят най-подходящата книга, без да се нарушават авторските права на писателите.

 

Google приветства решението на съда. Макар големи компании и собственици на авторски права да се опитват по всякакъв начин да спрат тази дигитализация, от Google планират да сканират всички 130 милиона книги в света до края на десетилетието.