„Програмирането е грамотността на днешно време“ – мнение на еврокомисари

Еврокомисарят за цифровите технологии Нели Крус и еврокомисарят по младежта и образованието Андрула Василиу написаха до министрите на образованието на 28-те държави членки писмо, с което насърчават възможността всяко дете да развива умения по компютърно програмиране в училище.


В писмото се твърди, че децата в Европейския съюз имат нужда да са по-добре подготвени за работа в ерата на цифровите технологии и във времена, когато младежката безработица е едно от големи предизвикателства пред Европа, съобщи EurActiv.


Европейската комисия очаква недостиг на 900 000 кадри, компетентни в информационните и комуникационни технологии, на европейския трудов пазар до 2020 г.


Според европейските комисари програмирането не само ще спомогне развитието в математиката, науката, технологията и инженерството, но и ще помогне директно на учениците да развият аналитичното си мислене, способността за решаване на проблеми, работа в екип и креативност.


Еврокомисията смята, че "програмирането е грамотността на днешното време", тъй като всяко компютърно взаимодействие се управлява от код. Основните програмистки умения ще са нужни и за много работни места в близкото бъдеще, като дори днес значителна част от професионалните занимания изискват такава грамотност. От друга страна броят на хората с дипломи за компютърни науки не съответства на голямата нужда от такива умения.