Print this page

В ЕСПА децата са вътрешно мотивирани да учат, защото обичат учителите и училището си

Интервю с Елена Немцова, основател на ЕСПА – Училище на радостта

 

„Определено, да си в челната петица за България е голяма гордост, но това не беше поставено като самоцел, като нещо, което трябва да бъде постигнато с цената на всичко. Не беше постигнато с удвоен и утроен норматив по основните учебни дисциплини, не беше постигнато за сметка на детската радост и усмивки. Беше постигнато, именно благодарение на иноваторския подход, който ние практикуваме всеки ден и благодарение на авторската концепция на нашето училище.”

 

Елена Немцова притежава близо 30-годишен опит в сферата на образованието. Завършила е Националната музикална академия, със специалност пиано на изпълнителско и педагогическо ниво, и клавирен съпровод. Професионалната си кариера започва като корепетитор в Националната музикална академия и водещ на клас по пиано в Читалище „Възраждане”. Била е асистент по пиано във Факултета за начална и предучилищна подготовка към СУ „Св. Климент Охридски”.

 

От 1992 г. до сега г-жа Немцова е директор на частно средно образователно училище ЕСПА, на което е и едноличен собственик. Самата тя е автор на възпитателно-образователния процес в ЕСПА. Освен с образователна и възпитателна дейност, г-жа Немцова се занимава активно и с благотворителност и социални дейности. Тя е президент на Lions Club в България, както и съпредседател на „Националното сдружение на евроклубовете в България”. Личните й интереси са свързани с музика, литература, спорт, туризъм и танци. Владее френски и руски език. Омъжена, с две деца.

 

Г-жо Немцова, как възникна идеята за ЕСПА?

 

Това беше преди толкова много време. Преди 23 години затвориха Двореца на децата и нямаше места, където детето наистина да може да развива своята креативност и творчески потенциал. Когато аз се сблъсках с това да търся такова място за моите деца и не намерих, реших да направя училище.
ЕСПА вече е на 23 години. По какъв начин се разви образователният комплекс за този период?
Да! От едно стартиращо училище, преди 23 години, в момента ЕСПА е в топ 5 на българските училища. Това само по себе си говори много. Говори за един упорит труд на преподавателския екип, за една ясна стратегия и добре работеща образователна концепция, която води децата до най-големите световни върхове. Мога да го кажа, тъй като нашите възпитаници покоряват тези върхове. Някои деца от ЕСПА завършиха най-престижните университети като Оксфорд, Кеймбридж, Лондон Скул ъф икономикс и работят в едни от най-престижните фирми по света в момента. Всичко това означава много труд и работа от страна на всеки един човек, който е свързан с ЕСПА.

 

Вие сте автор на концепцията на възпитателно-образователния процес на училище ЕСПА. Споделете подробности за нея.

 

ЕСПА е единственото училище, което работи по авторска концепция. Тя представлява множество от образователни и културни инициативи, които биват организирани и реализирани от самите деца. Тези образователни инициативи имат няколко задачи. Разбира се, образователната задача е децата на ЕСПА да добият енциклопедични знания, да разширим техния кръгозор, да провокираме тяхното любопитство към света, така че те още тук да направят своя избор за професия, когато вече са се докоснали до богатата палитра от възможности. Изключително важни обаче за 21 век са и останалите качества, които трябва да развие всеки един човек. Това са презентационни умения, умения за работа в екип, говорене пред публика. Така че това е всичко, което ЕСПА възпитава всекидневно в своите ученици. И дори в тази крехка възраст, след седми клас, наистина могат да излязат с целия пакет, с целия набор, екипирани с всичко това, което е необходимо, за да бъдат едни истински лидери за 21 век.

 

Единствено в ЕСПА децата изучават по два западни езика още от детската градина. Каква учебна система използвате, за да създадете на децата ествествена езикова среда?

 

За всички родители е много важно да знаят, че всъщност най-големият подарък, който могат да направят на своите деца, е още от най-ранна детска възраст да ги оставят в една чуждоезикова среда. Тъй като човешкият мозък е така устроен, че до седмата година децата възприемат езика без усилие. Това наистина е изключително ценна информация, защото само поставяйки детето в чуждоезиковата среда, това го подпомага и допринася за усвояването на езика. Много по-бързо, много по-лесно, отколкото след седемгодишна възраст. Именно това използва ЕСПА и на това се дължат високите успехи в областта на чуждоезиковото обучение. Училище ЕСПА е единиственото учлище в България, от което децата след седми клас излизат с ниво C1. Ние имаме native speaker учители, които работят по испански, немски и английски език с нашите деца. Също така, много голям принос за тяхната езикова култура имат специалистите от Великобритания, преподавателите от „English in action”, които ежегодно гостуват на децата от ЕСПА. Четири седмици в годината, това са общо 120 часа с native speaker, което наистина допринася изключително много за комуникативните умения на децата.

 

Както сама споменахте, едно от нещата, с които ЕСПА се горедее е точно този иноваторски дух. В какво се изразява той?

 

Това е нещо, върху което трябва да се замислят всички, които се занимват с деца и с образование. Трябва да се замислим за това как децата се чувстват в училище и как да го направим привлекателно място. Толкова много усилия се полагат от работодателите, за да направят работното място привлекателно за служителите. Ако същите усилия се положат за това да направим училището привлекателно място за децата, резултатите на всяко дете ще бъдат много по-високи. Както знаем за успехите отговарят едва 12% от интелектуалния потенциал. Докато емоционалният коефициент може безгранично да расте и отговаря за мотивацията. Ако обичаш това, което вършиш, ако обичаш да отиваш там, където отиваш. Разбира се, че щастливият човек е много по-ефективен в това, което върши. Щастливото дете, отивайки на училище с радост, е в пъти по-дейно, когато неговата вътрешна мотивация го кара да свърши нещо, а не това, че е обещало на мама или на татко висока оценка, или от респект към учителя. Не! В ЕСПА децата учат, защото обичат да го правят и са вътрешно мотивирани за това. Това е иноваторският дух. Да търсим повишаването на емоционалния коефициент.

 

Говорите за емоция, за любов. Затова ли наричат ЕСПА „Училище на радостта“?

 

Не я наричат така. Това е слоган, който излезе от дете - Марина. Имаме още един слоган – „ЕСПА е осмото чудо на света“. Той дойде от момиче на име Яна, което, излизайки от час по православие, ми каза: „Г-жо Немцова, учихме за седемте чудеса на света, но ЕСПА е осмото чудо“. До днес помня тези деца – автори на слоганите, които станаха като официална емблема на ЕСПА. Именно, защото са казани от нашите деца, а не са измислени от рекламни корифеи. Да, това което ме прави най-щастлива - това е радостта, с която идва всяко едно дете на училище и щастливите им усмивки, когато си тръгват. Никога не съм видяла уморено или унило дете, което да си тръгва без ентусиазъм. Отново се връщам към казаното по-горе. Скъпи родители, преподаватели и директори, търсете възможността животът на децата в едно училище да бъде толкова динамичен и разнообразен, че това да ги кара всеки един ден да се връщат с радост там.

 

Предлагате на своите възпитаници различни стипендии. На какъв принцип се присъждат те и какви са?

 

Всъщност, един от лостовете за успехите на децата от ЕСПА е системата за мотивация на техните постижения. Децата в нашето училище още от първи клас знаят, че могат да се борят за плюсчета. Те са безценни за тях, защото показват, че учителят е оценил тяхното трудолюбие. Те не отразяват толкова знанията, колкото тяхното усърдие. Така всяко дете за всеки един ден, седмица, период се бори за това плюсче. И така, за всичките седем години, по 4 пъти в годината, детето по всеки предмет е издействало своето плюсче. Тогава то има право да се бори за най-голямата награда в училище – „Стипендиант на ЕСПА“. Това е наистина голяма чест в нашето училище и в съзнанието на децата. Това е една мечта, която всяко едно дете иска да сбъдне. Горда съм, че тази система за мотивиция е толкова силна и именно това е начинът, по който всяко дете да иска да побеждава, заради самия себе си, а не заради някой друг. Ежегодно ЕСПА предоставя стипендии за английски, испански и немски език.

 

Всички сме чували, че в ЕСПА има уникални учебни предмети. Кои са те и каква е добавената стойност, която имат за образованието и възпитанието на децата?

 

Отново се връщаме на авторската образователна концепция, която е низ от уникални учебни дисциплини, както и от културни и образователни инициативи. Концепцията е построена на три равнища. Първото е всичко, което МОН изискава от всяко друго училище. Нашите деца са абсолютно подготвени за матурите и както виждате, ние сме много напред в класациите.

 

Второто равнище е за всички културни и образователни инициативи по авторската концепция. Имаме месец на английския език, месец на българския език, разбира се около Деня на будителите, имаме месец на немския и испанския език. Около 24-ти май имаме и празници, които са предимно свързани с културни събития.

 

Третото равнище е свързано с откриването и развитието на таланта на всяко дете. В ЕСПА всяко дете получава индивидуално внимание и подкрепа за развитие на своя потенциал и природни заложби. Ние изработваме индивидуална програма за всеки свой възпитаник с цел постигане на максимални резултати.

 

Талантливите ни математици печелят медали на всяко състезание от математическия календар. Само преди 2 години на състезание в Пекин отборът на ЕСПА беше в челната петица. Множество са наградите ни от национални и международни литературни конкурси. В ЕСПА над 60 деца свирят на инструмент, имаме вокална група с над 35 деца, издаваме компакт дискове. Децата с изявен талант в областта на изобразителното изкуство представят творбите си на годишната ни изложба. Всичко това дава самочувствие на децата и големите им постижения се дължат на усилията им, както и на факта, че са здраво стъпили на земята, че вярват в себе си, че са оценени, признати и щастливи от това, което правят.

 

Преглеждайки сайта на Вашето училище, установихме, че си партнирате с много образователни институции в чужбина. Това как рефлектира върху образованието на Вашите възпитаници?

 

Това е една невероятна платформа, върху която децата стъпват. Когато в 3-ти, 4-ти клас разхождаш директора на един от най-престижните университети или колежи в Англия и знаеш, че можеш да бъдеш негов равностоен партньор, както и говориш родния му език толкова добре, че той да се възхити, това дава едно невероятно самочувствие на децата от ЕСПА. За мое огромно щастие всички личности, които са посетили училището - наши партньори в сферата на образованието, дипломати, хора на науката и изкуството, веднага са успели да усетят духа на авторската ни обраозвателна концепия и са с огромен респект към това, което виждат.

 

Най-ярко за мен бе посещението на президента на Токайския университет – д-р Тацуро Мацумае, преди около десетина години. Разхождайки го в ЕСПА, той се спря на всяко табло, на всеки кът и остана изумен от всички активности тук и в отговор на това следващата година изпрати делегация от 35 човека. Те бяха директори на детски градини и средни училища на токайската образователна система, която е втората по големина в Япония. Токайският универскитет е един огромен мегаполис и директорите дойдоха в Бългагария, за да им разкажа за всичко, което е ЕСПА и авторската образователна концепция. Това, мисля, е голяма гордост за България - да дойдат от Япония, за да слушат за нещо, което се случва тук.

 

Благодарение на Фейсбук активността разбрахме, че децата са измислили нов ден в седмицата, който са нарекли Funday. Ще ни разкажете ли за него?

 

Идеята, разбира се, е отново на децата от ЕСПА. Невъднъж се случва, тръгвайки си в петък от училище, децата да ми казват, че искат да има програма за събота и неделя. И така много години наред, не от едно и две деца и ето, че преди 3 години си казах, че трябва да угодя на желанието им, тъй като правим всичко, заради децата. Funday е една невероятна програма и децата се забавляват много - 5 часа всяка събота, изцяло на английски език, заедно с преподаватели от Великобритания. Радостта от този ден идва от това, че тук са вплетени много дейности, които родителите трудно биха намерили като възможност в София. Имаме час по изкуства и спорт. Спортовете ни са многообразни – езда, бейзбол, лакрос, катерене, миниголф. Ателиетата също са много забавни за децата. Например, те правят съдове от глина на истинско грънчарско колело. Има ателие по квилинг, по флористика, рисуват върху коприна. Така всяка събота е много различна и, идвайки, се чудят какво ще правим и колко ще е забавно. Така се роди и слоганът „Съботата с Funday е най-чаканият ден“. Така се учи език, без учебници и учебни системи, просто на децата им се говори на английски, докато те творят.

 

В ЕСПА развивате и множество социално-отговорни дейности. Една от тях е проектът „Акция милосърдие“. Какво представлява той и към кого е насочен?

 

Считам, че освен образованието до 4-ти и 7-ми клас, също много важно, дори повече, е и възпитанието. Възпитанието в етични норми, в морални, духовни ценности и всъщност това да възпитаме децата си да бъдат състрадателни към хората. Да ги научим на това, че много по-ценно от вземането е това да даваш. Това е заложено още от самото начало на ЕСПА. Преди 15 години първият ни концерт беше благотворителен. Бяхме поканили директора на един дом от Каспичан, децата бяха нарисували картини, които продавахме на търг. Жената си тръгна с колосалната за времето си сума от 7000-8000 лв., тя не можеше да повярвя, плачеше през цялото време заради това, че някой й е дал, без тя да е искала. Това е наша ежагодна акция, при която няма никаква принуда и родителите не се чувстват задължени да правят нещо. Всеки прави това, което иска. Родители от ЕСПА осигуряват почивка на море за децата, други за година осигуряват прясно пилешко месо, трети - нафта за дома.

 

Това е едната част от „Акция милосърдие“ – материалната. Но най-милата част е тази с коледните картички, в които децата наистина влагат сърцето си, дават голямото си междучасие, за да рисуват картички, които да спечелят отпечатване. В каталога ни вече има над 100 картички от петнадесетте години, в които живее този конкурс. Кое е ценното? Това са трудът и големите сърца на децата от ЕСПА, които освен че рисуват, също така и продават картичките си сами на различни базари. Всеки един лев даряваме на нашите приятели от село Гурково, където със събраните пари изпращаме децата на почивка или купуваме неща, от които имат нужда.

 

Очевидно е, че сте успяла жена. Каква е Вашата формула за успех?

 

Формулата за успеха е да обичаш това, което правиш и да си напълно отдаден. Човек, който обича това, с което се занимава и вярва в мечите си, ще бъде успял. Успелият човек е този, който, когато вечер си легне, се чувства удовлетворен. Казва си, че днес е бил един успешен ден и че е направил нещо значимо и добро. За мен успехът се изразява в това с какво си допринесъл за обществото ни и хората, да бъдат по-добри.


Скъпи родители, преподаватели и директори, търсете възможността животът на децата в едно училище да бъде толкова динамичен и разнообразен, че това да ги кара всеки един ден да се връщат с радост там.


В ЕСПА постигаме високите учебни резултати, чрез повишаване на емоционалния коефициент.