One Dance Week – седмица на танца в Пловдив между 26 август и 6 септември – Джеки Чан и трупата Dragon KungFu

Седмото издание на седмицата на танца – и първо в Пловдив – ще доведе под тепетата 17 танцови спектакъла от 7 държави между 28 август и 6 септември, съобщиха организаторите от "Едно". Програмата на One Dance Week е разделена в няколко тематични блока – международна, "Шоукейс", която представя български проекти пред международни фестивални програматори и селекционери, както и ателиета, кино и детска седмица.


Тази година седмицата има азиатски привкус с цели четири спектакъла от Китай и Корея и един италиански, вдъхновен от минимализма и изяществото на японските градини. Тя ще бъде открита с кунг-фу спектакъла Gateway на основаната от Джеки Чан трупа Dragon KungFu, в която участват майстори на танца и бойните изкуства от манастира Шаолин и Chinese Shenwu Cultural Communication Company.


В международната програма има 3 корейски спектакъла – "6 градуса" на хореографа Йо Хон Ким, посветен на глобалното затопляне, пърформънсът "Сляп" на Джи Хий Лий и представлението "Доволно малодушен свят" на хореографа Хой Уонг Риу.


Отново вдъхновен от науката е спектакълът "Квант" или Ода за молекулярната физика за 6-ма танцьори на именитият швейцарски хореограф Жил Жобен и немският визуален артист Джулиус фон Бисмарк. Интересът на Жобен към физиката е известен още от 2012 г., когато печели първа награда на резидентската програма за танц на института ЦЕРН и в последствие осъществява проект на базата на данни от Големия адронен ускорител.


one-dance-weekendЛюбопитно е и представлението на испанската група "Делревес", които правят "вертикален танц" върху фасадите на сгради. Проектът им "Повтаряй след мен" е интерпретация на "Алиса в страната на чудесата" и е с вход свободен. Другите международни гости са компанията "Сидра Бел" от Ню Йорк и италианците "Тро".


"Шоукейс" пък събира някои от последните спектакли на известните имена от българския съвременен танц и независимата театрална сцена, които работят у нас – Галина Борисова и "Антигона – това съм Аз", Мила Искренова с "Траектория на желанието", Дерида Денс Център, сдружение "По действителен случай", Вили Прагер и Ива Свещарова, Ида Даниел и още два проекта.