„Уроци по дишане“ – Ан Тайлър

Вчера излезе от печат романът „Уроци по дишане“, считан от мнозина за венец в творчеството на Ан Тайлър! Авторката ни среща със семейство Моран, героите на „Уроци по дишане“, в един хубав летен ден, докато пътуват за погребението на стар приятел. Маги е пламенна, стремителна, сговорчива. Айра е отлично осведомен, търпелив, на пръв поглед непогрешим. Женени са от двайсет и осем години.

 

С игриво чувство за хумор Ан Тайлър излага на показ тайните копнежи, трупаните огорчения и все още тлеещите искрици на мечтите, които бълбукат под повърхността на този уж отдавна улегнал брак.

 

Родена през 1941 г., Ан Тайлър е сред най-уважаваните стилисти на съвременна Америка, нищо че избягва светлините на прожекторите. Романът й „Вечеря в ресторант „Носталгия” е финалист едновременно за наградата „Пулицър” и за престижното литературно отличие ПЕН/Фолкнър, а „Турист по неволя” получава Националната награда на критиците за най-добра книга и също е финалист за „Пулицър”. За „Уроци по дишане” Ан Тайлър печели „Пулицър” през 1988 година.