Градът на изкуствата и науката-Валенсия

Във Валенсия се намира уникален мега комплекс с изключителна модерна архитектура , където на едно място можеш да се забавляваш и да научиш нови неща. Самият комплекс е един от най- големите и значими забележителности на града.
В културният и архитектурен комплекс има дом на изкуството и операта, най-големият аквариум в Европа, пламентариум, интерактивен научен център, ботаническа градина и IMAX кино. Този шедьовър е проектиран от световноизвестните архитекти Сантиаго Калатрава и Фелис Кандела в края на 20 век на десния бяг на река Турия.

Планетариума е първата сграда която е отворена през 1998. В него също така има и IMAX кино. Идеята за построяването е вдъхновено от универсалното око, което вижда и знае всичко. Огромният купол, който приютява планетариума и IMAX киното са обградени от алуминиеви цилиндрични стълбове, които подкрепят сградата, но в същото време и придават естетичен вид на конструкцията. Отражението на сгадата в изкуствено изграденото езеро, което обкръжава сградата, дооформя изцяло идеята за фотуристичното съоръжение. Отвътре в планетариума се използват най-високите технологии.

Две години след откриването на планетариума се отваря втората футуристична сграда. Музеят на науките е огромен научен музей с множество изложебени зали и експонати. В триетажната сграда е конструирана от серии от нива и свързващи конструкции, който наподобяват гръбначен стълб на животно, са изложени множество експонати.

Финалната добавка на Калатрава към града на Изкуствата и Науките е забележителният дворец на изкуствата, където е и операта Reina Sofia. Много важни музикални събития са се провели в четирите различни аудотории. Огромната конструкция е като модерна скулптура на хоризонта. Изградена от комбинация от бял бетон и начупени плочки в стил Гауди, покривът е направен във формата на перо.

Градът на изкуствата и науките има огромен принос към модерната архитектура