Паметник на Завистта-една съвременна концепция за тези, които искат да ни пречупят

Кой спира полетът на „българския Икар”? Отговорът на този въпрос ще даде първият и единствен (засега) в света „Паметник на Завистта - българският Икар”, който ще бъде издигнат до края на годината в центъра на Хасково, съобщи Красимир Пилев, директор на Туристическия информационен център. Автор на статуята е известният хасковски скулптор Господин Тенев-Гуспата, чиято идея ще бъде реализирана със средства, събрани изцяло от дарения.


Скулптурата изобразява, разперила ръце човешка фигура с крила, „в устрем да полети”. В тази съвременна интерпретация на древния мит за Икар, не слънцето (Природата), а скелет (на себеподобен) е този, който пречи на порива на човека да възвиси своя дух над дребнавия и несъвършен земен свят. Мощните костеливи ръце на невидимата тъмна сила са хванали крилата на „българския Икар” и се опитват да ги пречупят... Една концепция, която нашата географска ширина звучи до болка тривиално, но пък дава възможности за много интерпретации, коментират запознати с българската народопсихология.


Авторът на метафоричната скулптура е добре познат на гражданите и гостите на Хасково, с великолепните си (и остроумни) творби, които могат да бъдат видени на различни места в града: фигурите на Оранжевия мост; „кацналият” на фасадата на Общината метален бухал; изпълнената с много настроение левитираща Баба Яга; ненатрапчивата, но изпълнена с благородство и интелектуален плам пластика на първия следосвобожденски хасковски художник Димитър Иванов-Лицо (1888-1953), създадена по повод 120-годишнината на маестрото и монтирана пред неговата родна къща…


Господин Тенев, наричан от колеги и приятели Гуспата, е роден през 1953 г. Живее и работи в Хасково, член е на представителството на СБХ в града и на Дружеството на хасковските художници.


Негови творби има в държавни и частни колекции в Хасково, София, Пловдив, Смолян, Варна, Бургас и др., а извън страната - в Англия, Холандия, Германия, Италия, Норвегия, Словакия, Русия, САЩ, Турция, Македония, Сърбия, Испания, Белгия и др.


Град Хасково е сред малкото градове в България, в които, независимо от икономическата или политическата конюнктура в страната, изкуството на скулптурата се радва на толкова голяма и искрена почит. Тук се намира най-високият в света паметник на Пресвета Богородица, създаден през 2003 г. от Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив; монументът „1000 години Хасково” (1985) на проф. Крум Дамянов; паметниците на капитан Петко войвода, на Хасковските възрожденци, на легендарния 10-ти пехотен Родопски полк и на един от неговите знаменити командири - полк. Веселин Вълков, както и много други, припомнят от Туристически информационен център.