Историко-археологическия комплекс в гр.Болгар вече е под защитата на Юнеско

Българският историко-археологически комплекс в град Болгар влезе в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Това стана на 38-ата сесия на Комитета за световното наследство, която се провежда в Катар. Комплексът се намира в автономната руска република Татарстан на брега на река Волга и е единственото и уникално свидетелство за съществуването и разцвета на Волжка България между VII и XV век и на Златната орда по-късно, съобщава „Труд“.Древният град Болгар, който е запазил името си и до днес, е бил столица на Волжка България и в него официален език е бил прабългарският. През X век българите приемат исляма, а градът постепенно се превръща в мюсюлманска светиня, в която вярващите отиват на поклонение. Същото ставало и по комунистическо време, когато на руските мюсюлмани им било забранявано да ходят в Мека. Затова отивали в Болгар, където и днес голяма част от местните наричат себе си българи.


Според Андрей Фасхутдинов, зем.-шеф на комплекса, сегашното признание на ЮНЕСКО ще повиши значително имиджа на обекта. „Включването в списъка няма финансово изражение, но се надяваме, че ще доведе около 500 000 посетители годишно, включително много от чужбина”, казва Фасхутдинов, който посочва, че сега те са 200 000, и то предимно от Русия.


За първи път комплексът е бил включен в предварителния списък на ЮНЕСКО за наследство през 1998 г. по предложение на Москва.

 

Дългото чакане досега било основно заради инспекциите, които поставяли въпроса за постройките, като павилионите за сувенири в комплекса, паметния знак за приемането на исляма от българите и др. Миналата година обаче експертите се произнесли окончателно, че няма проблем за признаването на автентичността на обекта.


ЮНЕСКО включи в списъците за световното наследство нови обекти от цял свят.


Сред тях са лозовите масиви в италианския регион Пиемонт, който е в категорията за културното наследство.


В тази категория попадат 8 обекта в района на Бурса и близкото село Джумаликизик, където се смята, че е създадена отоманската империя в началото на XIV век. В списъка влиза и уникалната пещера Шове в Югоизточна Франция, в която са открити близо 1000 рисунки на възраст 36 000 години, когато пещерата е била обитавана.