Бележитият автор на романа „Английският пациент“ ще гостува в България

Писателят Майкъл Ондатжи, носител на наградата "Букър" за романа си "Английският пациент", чиято екранизация от 1996 г. получи 9 награди "Оскар", ще гостува в България на 26 септември, съобщава издателството му "Лъчезар Минчев". Той идва по покана на българския си колега Мирослав Пенков.

 

По рано през годината канадският автор избра българина за свой "ученик" в менторска програма, която свързва бележити фигури на изкуството с техни обещаващи млади колеги. По време на годината менторство Ондатжи ще напътства Мирослав Пенков в завършването на първия му роман, наречен "Именник на българските ханове".

 

Като част от програмата двамата ще се срещнат с българската публика през есента. На 26 септември от 18 ч. те ще направят съвместно четене в книжарница "Хеликон" на софийския бул. "Цар Освободител" и ще проведат разговор за литературата. Накрая публиката ще може също да се включи с въпроси и да получи автограф от Ондатджи върху премиерният му за България роман "Котешката маса", както и останалите му произведения, издадени у нас.

 

"Майкъл Ондатжи е забележителна фигура. Няма много други като него," казва Мирослав Пенков за канадския писател и автор на филмови сценарии, чийто смесен емигрантски произход (роден в Шри Ланка в семейството на холандец и цейлонка) също е оставил голям отпечатък върху творчеството му.

 

Самият Пенков живее и работи в Щатите, където първо публикува разказите си "На изток от запада". Едноименната творба от сборника му спечели международната награда на БиБиСи за къс разказ през 2012 г., а през 2008 г. неговият "Как купихме Ленин" влезе в антология на най-добрата американска кратка проза под редакцията на Салман Рушди.