Пловдив е номиниран за „Европейска столица на културата“ за 2019г.

Независимата комисия за подбор, която оценява българските градове, състезаващи се за „Европейска столица на културата" за 2019 г., препоръча титлата да бъде присъдена на Пловдив.
Другите три града, одобрени след първия кръг на конкурса през декември 2013 г., бяха София, Варна и Велико Търново. Официалното номиниране на Пловдив от страна на Съвета на министрите на ЕС се очаква да стане през май 2015 г. съобщиха от пресцентърът на ЕК.

 

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви:
„Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България. Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата."