Познаваме ли нетрадиционните за нас навици на японците?

1.Поздравите - както знаете, японците не подават ръка, а се покланят. Колкото по-високо в йерархията стои един японец, с толкова по-нисък поклон го поздравяват околните. Вие, като чужденец, може само леко да кимвате с глава. Този поздрав японците считат за неформален и са свикнали, че повечето чужденци използват него. В случай, че искате извинение, молите за услуга или благодарите за нещо, във ваша полза е да действате като местен и да се поклоните.

 

2.Порядки в метрото, по улиците, на обществени места - звъни ви телефона в градския транспорт? Не ви съветвам да отговаряте на обаждането. Пишете си sms-и колкото пожелаете, но не карайте целия автобус да ви слуша. Това се счита за изключително невъзпитано.

 

3.Не яжте и не пийте, докато ходите по улицата. Има си места за тази дейност. Ако все пак усещате, че ще припаднете от глад и жажда, можете да нарушите правилото. Но в никакъв, в никакъв случай не си облизвайте пръстите. По-невъзпитано от това е само да си гризете ноктите или да сте захапали молив или химикал на публично място.

 

4.Правила по време на хранене
Не си забивайте клечките в купата с ориз, докато не ги ползвате. Това се прави само на погребения. Храните се с още някого? Наливайте питие в неговата чаша и го оставете той да налива във вашата. В случай, че не искате да пиете повече, оставате чашата си пълна. И не съсипвайте японския чай като му слагате захар или сметана. Той се пие чист.

 

Японците често поднасят купата с ориз или мисо до устата си, на нивото на брадичката, и се хранят така. Това е единственият начин да не почерпят покривката и скута си. Пробвайте и вие.

 

След като се нахраните ще ви донесат малка влажна кърпа (студена през лятото и топла през зимата), за да си избършете ръцете. В никакъв случай не трийте с нея лицето и шията си.

 

5.Бакшиш - не оставяйте бакшиш и не си бройте рестото пред сервитьора или продавача, който ви го е върнал. Може би е добре да знаете също, че ако имате рожден ден и поканите приятелите си на ресторант, те плащат сметката вместо вас.

 

6.На гости - не е ясно какво чудо трябва да стане, за да ви покани японец на гости, но ако все пак се случи: не закъснявайте, не носете скъпи или много екстравагантни подаръци, не се обличайте в крещящи цветове и сложете по-скромни бижута. Помнете, че в банята и тоалетната задължително се влиза със специални чехли, с които не ходите в останалите помещения.

 

7. Япония се състои от над 6000 острова. Въпреки че над 97% от населението живее на 4-те най-големи острова, много от по-малките острови са също обитавани.

 

8. Хотелите-капсули са на мода в Япония. Тези иновативни хотели предлагат капсули на изключително ниски цени (около 15 евро на вечер). В капсулата има легло, радио, телевизор, Wi-Fi. Тези хотели са най-често използвани от окъснели служители, за които хотелът е по-евтин от пътуването до вкъщи и обратно.

 

9. В Япония са популярни неко-кафенетата. Това са заведения, в които клиентите могат да си поръчат кафе и сладкиш, докато си играят с котки. Рекламирани като място за отдих и анти-стрес, неко кафенетата имат постоянен персонал от 20-30 котки, които се разхождат свободно около масите. Котките имат собствени къщички и гостите могат свободно да ползват играчки, с които да привличат вниманието на домашните любимци. Тази необикновенна атракция привлича все повече хора, които обичат животните, но не могат да си позволят домашни любимци.

 

10. Едни от най-популярните почивни центрове в Япония са онсен - горещи извори, които се превърнати в бани и около които са построени хотели, а понякога и храмове. Има случаи диви маймуни да се спуснат в изворите, което се счита за рядка атракция.

 

11. В пиковите часове на градския транспорт има хора, които са наети да наблъскват пътниците във влаковете на метрото. Докато го правят, те са длъжни да се извиняват на всеки един. Този феномен е най-разпространен в Токио.

 

12. Япония е една от най-високотехнологично развитите страни и притежава повече от половината индустриални роботи в света. В момента многобройни фирми разработват домашни роботи, които да се грижат за къщата и да помагат на старите хора.

 

Спазвайте тези основни правила за общуване в Япония и ще усетите колко по-благоразположени са околните към вас. От тук нататък, дори да объркате нещо, те с удоволствие ще ви помогнат. И не забравяйте – наслаждавайте се на откриването и общуването с цял един нов свят. Тогава всичко ще ви се получава просто, леко и с усмивка.