Националната филмотека не разполага с хранилище за филмови ленти – новият пакт за култура предвижда 1 % от БВП

Орязаха парите за кино, алармираха вчера Националният филмов център и Националният съвет за кино, които дадоха съвместна пресконференция. Така вместо предвидените от Закона за филмовата индустрия 17,6 млн. лв. средствата за нови български филми са се стопили на 11,5 млн. лв. След като предишните години бяха почти нулеви откъм финансиране, това е още един удар към родното кинопроизводство.

 

Кинаджиите отново напомниха за плачевното състояние на Националната филмотека, която не разполага дори със свое хранилище за съхраняване на филмови ленти. Те поискаха да се изгради подходящо помещение и да спре орязването на бюджета за култура, който тази година е с 4 млн. лв. по-малко от предишната.

 

Двете организации инициират пакт за култура, съгласно който се предвижда 1% от БВП на страната да бъде предназначен за финансирането на културни дейности. Предложението ще бъде отправено и към политическите партии, които ще се включат в дебати за култура, акцент в които ще е филмовата индустрия. Събитието ще се проведе на 16 септември в Дома на киното.