Спектакъл с лазерно шоу за Деня на независимостта във Велико Търново

Британец от Манчестър ни подарява уникално лазерно шоу за Деня на Независимостта. Спектакълът ще огрее небето над Царевец тази вечер. 6-минутното шоу е част от празничната програма на кметството във Велико Търново за 22 септември и ще бъде излъчено веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19,30 часа на площад „Цар Иван Асен I“. Лазерното шоу е направено от британеца Анди Фокнър от Манчестър, който е един от техническите изпълнители на 3D мапинг спектакъла на Паметника на Асеневци. Спектакълът със светлини и музика за 106-годишнината от Независимостта е стъпка към изграждането на грандиозното представление „Между Бога и хората“, който ще включва още 3D мапинг, холограми, светлинни и пироефекти.

 

Ефектният спектакъл ще може да се наблюдава не само от площада пред историческия хълм, но и от две нови площадки, които ще бъдат изградени на крепостта „Трапезица“ и хълма Света гора. Така старата столица ще има още една атракция на „Царевец“. Сега на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ срещу заплащане се любуват около 10 000 зрители годишно.

 

Празничният 22 септември във Велико Търново ще започне по традиция със света литургия в „Свети 40 мъченици“, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. След поднасянето на цветя на Пирамидата на Независимостта, празнично шествие, водено от военни духови оркестри, ще потегли към паметника „Майка България“. Следобед болярите и гостите на града ще празнуват с концерт на Славка Калчева и танцова формация „Етноритъм“.

 

Надвечер пък ще се извие голямото търновско хоро. Преди тържествената заря-проверка на мястото ще има театрална възстановка с пристигането на цар Фердинанд и неговите министри с прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта. На официалното събитие се очаква да присъства служебният премиер Георги Близнашки. В цялата страна Независимостта ще бъде почетена с издигане на трибагреника и поднасяне на цветя.