Националният исторически музей с нова идея – да се изработят копия на короните на българските средновековни царе и царици

Короните на българските средновековни владетели са изгубени.

 

Короната на Крумовата династия, носена до 971 г. е отнесена във Византия и там следите и се губят. Същото се е случило и с короната на цар Самуил в 1018 година.

 

Не знаем какво се е случило с короната на цар Петър, с която е бил обявен за цар на България в 1185 г., но в 1204 г. цар Калоян е получил корона от папа Инокентий ІІІ, която носят всички български царе до падането на България под османска власт в края на ХІV век. Следите й също се губят.

 

Царете на Третата българска държава нямат корони. През 1908 г. Фердинанд е бил обявен за български цар, като е увенчан с короната на Търновския митрополит в църквата на старопрестолния град „Св. 40 мъченици".

 

Модели за копията на короните, които ще бъдат направени в Националния исторически музей, предлагат стенописите в Боянската църква, миниатюрата в Лондонското Четвероевангелие, Костницата в Бачковския манастир и т.н.

 

Повечето корони в европейските дворове имат същата съдба, музейните експонати са съвременни копия, вкл. прочутата корона на Унгарското кралство - короната на св. Ищван, пред която унгарците благоговеят.

 

Националният исторически музей ще направи копията със свои средства, но за материали - злато, сребро, скъпоценни камъни, бисери, ще разчита и на родолюбиви спонсори.