Риека – пристанище с пет сезона и вдъхновяващ карнавал

Риека е основното пристанище и третият по големина град в Хърватия. Разположен е в залива Кварнер, Адриатическо море. Риеке е специфичен град и наред със всичките си специфични качества притежава "това нещо", което го различава от останалия свят. "Това нещо" е неговият пети сезон. Докато навсякъде другаде годината има четири сезона, в Риека съществува единствения по рода си пети сезон - между зимата и пролетта. Името му е Карнавал! А Карнавалът в Риека винаги се пише с главна буква и продължава да радва хората!

 

“Krepat, ma ne molat!” (Никога не се предавай!) - това е мотото което обобщава всичко хубаво, което Карнавала в Риека е! Въпреки дългата си история, веселият, упорит, неконтролируем, но и критичен дух на Карнавала никога не показва умора, а вместо това процъфтява с всяка изминала година. Младите колективи, които вземат участие в Карнавала, го подхранват с нови идеи, равни на тези от дългогодишната му традиция. И тази традиция всъщност е много по-дълга отколкото изглежда. Има доказателства за Карнавал в този регион преди много години, което никак не е странно, имайки се предвид неговия критичен дух. Наличен е документ от 1449 година - разпоредба от Общинския съвет, която забранява покриването на лицето с маска (с изключение на гостите на Маскения бал в Kaštel). Целта на тази разпоредба е да се поддържа обществения ред и да се предотврати свободния критицизъм на правителството. Но историята свидетелства, че Карнавалът е преодолял всички пречки, и се е превърнал в празник на радостта и хумора, и възможност за всеки да бъде, поне за кратък период от време, това, което той иска.

 

Участници- фолклорни групи, оркестри, мажоретни състави, групи с модерни танци и музикални групи от цял свят. Фестивалът се провежда от 13 – 16 февруари.