Print this page

Нашата цел е не да превръщаме децата в професионални актьори и музиканти, а най-вече да възпитаваме културна публика

Интервю на Полина Янчева
Снимки: личен архив

Г-жо Шишева, какво представлява Варненска детско-юношеска опера и по какъв начин допълва културната картина на гр. Варна?
Варненска детско-юношеска опера е единствен по рода си състав в страната. Състои се от 4 формации – солисти, хор, балет и оркестър, в които участват над 80 деца на възраст от 7 до над 20 години. Работим основно в сферата на мюзикъла, като за 25-годишното си съществуване сме представили на сцена 20 мюзикъла. При нас младежите придобиват умения в областта на вокалната техника, постановка, пластика, актьорско майсторство и танц.
Нашият състав допълва българската музикална култура чрез обучението и възпитанието на млади таланти и представянето на професионални продукции в България и в чужбина. Работим в копродукция с Държавна опера Варна, като децата и младежите ни изпълняват детските хорове в оперните спектакли, като например: Кармен, Турандот, Отело, Манон Леско, Борис Годунов и др. Варненска детско-юношеска опера е в афиша на града, поемайки детските спектакли на Държавна опера Варна, както и с участието на наши кадри като детски хор в техните спектакли. Последните години излъчваме и таланти, които стават млади попълнения в състава на Държавна опера Варна.

IMG 9135Кога е основана и каква е основната й мисия?
През 80-те години във Варна е създадена 2-рата в света и единствена в България детска опера, от диригента и композитор Георги Занев (аз самата като ученичка съм свирила в тази опера). През 93-та година възстановихме традициите на съществуващата през 80-те години формация и догодина ще отбележим 25-годишния си юбилей. Нашата цел е не да превръщаме децата в професионални актьори и музиканти, а най-вече да възпитаваме културна публика. Разбира се, за нас е радост, когато наши деца изберат една от тези професии. Имаме завършили и Консерваторията, и НАТФИЗ.

Каква е възрастовата група на младежите и какви са необходимите качества, за да се присъединят към формацията Ви?
Подбираме деца на възраст между 7 и 20 години, основно по музикално-артистични данни, но сме установили, че тези данни се развиват. Затова за нас най-важно е да провокираме интерес сред децата, да поддържаме мотивацията им, за да продължават да са част от нашия екип. Изключително удовлетворяващо е да виждаме как деца, с които сме работили години наред, постигат успехи и избират музиката или театъра за своя професия.

По какви постановки работите в момента?
Продължаваме да играем всичко, което сме поставили миналата година, като “Мамма миа”, по песни на АББА, “Пук – Лили на морското дъно” по Валери Петров, американският мюзикъл “Ани”. Във връзка с предстоящата ни годишнина планираме да създадем нов мюзикъл, който да е малко по-различен от тези, които сме играли до момента. Смятаме да поканим и бивши кадри на Варненска детско-юношеска опера и заедно с настоящия й състав да отбележим юбилея.

Кои са ключовите моменти за успеха на едно представление?
Най-важна за нас е екипната работа между деца, родители, творческия състав и техническия екип. Липсата на подкрепа само от една от тези части затруднява изключително много работата ни и дори я прави невъзможна. Затова доверието, което градим помежду си, е в основата на нашия успех.

IMG 9327Какъв е творческият екип?
Художествен ръководител и диригент е Ганчо Ганчев, сценограф е Тодор Игнатов, хормайстор и корепетитор е М. Шишева, вокален педагог е Лиляна Кондова, театрален педагог е Петя Петкова, балетен педагог е Бистра Бъчварова. Каним различни режисьори за различните постановки, напоследък работим предимно с Костадин Бандутов.

По какъв начин финансирате проектите си? Работите ли с местния бизнес?
Ние сме служители на Център за професионално и личностно развитие – Общински детски комплекс, Варна. Реализираме приходи и от собствени спектакли, но те не са големи, поради ценовата достъпност на билетите за постановките ни и неголемият капацитет на залата на Варненска опера. Имаме желание да задълбочим партньорството си с бизнеса, за да можем да реализираме още по-пищни и качествени постановки.

Какви са желанията Ви за бъдещи проекти и къде фокусирате усилията си в момента?
В момента се стремим да популяризираме дейността си из страната, да достигнем до повече хора. Желанието ни е да имаме възможности да поставяме собствени представления, да творим и да привличаме повече хора в нашата кауза.