Дългият път към дома

Като бебе Илия е оставен от майка си за международно осиновяване в едно сиропиталище през 1993 година. Сцената на раздялата е запечатана в архивен кинорепортаж. Двадесет години по-късно, вече като френски гражданин Илия идва в България, за да се срещне с биологичната си майка и своите седем братя и сестри. Това е филмов разказ за тези срещи – изпълнени с емоции, с почуда и недоверие, изненада от сблъсък на култури...

 

Филмът поставя въпроси и за съдбата на Бранимира – Брани, Джон –Петко, Натали – Данка и Дозеф – Боян, Мария и Диян, които са осиновени в чужбина през последните години пред очите на филмовия екип и пред обектива на камерата. Днес България е единствената страна членка на Европейския съюз, която е вид „донор“ на деца за осиновяване в чужбина.

 

Дългият път към дома 2Боряна Пунчева-Петкова е режисьор и сценарист на повече от двадесет документални филма, сред които „Детска градина“, „Портрет на една героиня“, „Дискотека“, „Мануела“, „Тя и тримата“, „Генко“. Режисьор на различни шоу програми, концерти и телевизионни филми, както и създател, режисьор и актриса на популярното предаване „Клуб НЛО“. Била е директор на Българския културен институт във Варшава (2002 – 2007 г.). От март 2010 г. е главен продуцент на Продуцентски център за филмопроизводство „Студия Екран“ на БНТ.

 

9 април сряда, 19.30 ч., Дом на киното
България, 2013 г., 70 мин.
Режисьор Боряна Пунчева
Сценарий Юрий Дачев, Татяна Гранитова, Боряна Пунчева