Мая Бежанска с главна роля в „Колекционерката“

През април зрителите ще могат да гледат постановката в Театър 199. Главната роля е поверена на Мая Бежанска, която ще изгрее в по-различна светлина от тази, в която сме свикнали да я гледаме в Кукления театър.
Хората сме интересни същества. В сравнение с останалите обитатели на планетата, ние правим чудни неща - спим по гръб, ходим напълно изправени, носим дрехи (през по-голямата част от времето), носим очила (ако се налага). Играем на компютрите си, обичаме слънцето да наднича през прозорците ни. Често спорим за смисъла на живота. (Нерядко се стреляме за щяло и нещяло.) А също и колекционираме. Според Фройд тази страст произтича от нуждата ни да се справяме с екзистенциалния си ужас, търсейки опора в трупането на непреходни предмети. Според Колин Казимиър тя представлява подреждането на парченцата от пъзел, изграждащ собствения ни портрет. Всеки човек е колекционер. Кой не пази сувенири от екскурзиите си или снимки от рождените дни на своите деца? Това са обичайни неща, не си даваме сметка, че е колекционираме колекция от мигове. Ние живеем с вродения инстинкт да не пропуснем нещо, с инстинкта да попълваме житейския класьор. Но може ли да се окаже той смола, която ни примамва за да ни плени като мушици и да се втвърди? – коментира известния драматург Андрей Филипов.

 

 

Автор на пиесата е Радослав Чичев. Завършил история в СУ „Св. Климент Охридски“, понастоящем е един от водещите на предаванията „Артефир“ и „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. През 2010 г. пиесата му „Колекционерката“, заедно с „Гарванът“ от Калина Попянева, печели първа награда на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова“.
„Какво е да живееш в себе си, да се затвориш във вътрешния си свят? Да създадеш свят на въображението? Какви са страховете, надеждите и мечтите ти? „Колекционерката“ пътува между реалността и съновидението. Нейната колекция е създадена от неща измислени, приели формата на истинност. Тя създава свят, в който пчелите имат свое мнение относно съществуването, а чаят от мандрагора ти помага да омагьосваш, ей така за кеф. Тя е художник, рисуващ вътрешния си светоглед. Вглежда се в себе си и се опитва да разбере коя е. Нейният вътрешен диалог е срещу един побъркан свят. Борейки се срещу него, тя създава друг, интимен свят. Изплита пашкул, в който да се скрие“ споделя авторът.

 

Премиерата е на 12 април.