Провокативен филм с провокативно заглавие – „И България е една голяма грешка“ - София Филм Фест във Варна 2014

"И България е една голяма грешка" е по сценарий на доцент Георги Лозанов и под режисурата на Стоян Радев. Ето как режисьорът описва филма:

 

„И България е една голяма грешка" разказва за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в страната ни, като предлага една възможност за всеобхватна интерпретация на случилото се. А провокативното заглавие произтича от умишлено заиграване с известната реплика на Зигмунд Фройд „Америка е грешка, гигантска грешка".

 

Заедно със сценариста Георги Лозанов лансираме и защитаваме тезата, че общите белези на феномените през целия период могат да бъдат поместени в рамките на придобилото известност в работите на френския социолог и философ Жан Бодрияр понятие „симулация". Понятие, надхвърлящо популярните употреби на думата в ежедневието и предлагащо по-дълбоко разбиране на събитията в днешния свят. Америка, разглеждана от Бодрияр като гиганска симулация, Фройдовия цитат и заглавието на филма се подреждат в смислообразуваща ос.

 

Изследвайки най-напрегнатите симулативни зони, между които политическите биографии, медиите, бизнеса, правосъдието, пред камерата застават емблематични лица за времето, с които се провеждат интервюта на тема идентичност и роля в процеса на прехода.

 

В тези разговори се доказва, че исторически обусловената липса на автентична демократична традиция у нас е довела до единствената възможност собственият ни демократичен свят да бъде симулиран, да се роди от празното чрез самоназоваване и имитация на външни белези. Но, разбира се, проблясва и надеждата, че повсевместните социални симулации в своя индивидуален план се срещат с неизбежната автентичност на уникалното човешко съществуване и тази среща може да им даде плът и кръв, да ги снабди с действителност и грешката да се окаже вярна - стига да бъде призната като наша собствена, стига да потърсим вината в себе си. В този смисъл филмът стои далеч от мрачните констатации, а открива положителен потенциал дори в на пръв поглед невъзможни територии. "